Dünyanın dört bir yanındaki birçok popüler film ve dizi, lüks ve muhteşem otellere sahne olmuştur. Bu oteller muhteşem manzaraların, lüks iç mekanların ve ayrıcalıklı hizmetlerin bir sonucudur.
Ana oyuncular ve ekip bu otel odalarında kalırken, harika atmosfere ve dekora da alışmışlardı. Bu yazımızda dünya çapında çekilmiş en ünlü dizi ve filmlerin sahnelerinin çekildiği oteller hakkında kısa bilgiler vereceğiz.
marj: çoğunluk İstanbulBu eşsiz otelleri gezerken İstanbul’daki tarihi müzeler Sizin için oluşturduğumuz listeye göz atmayı unutmayın.
Lüks ve prestijli oteller genellikle filmler ve TV şovları için sahne malzemesi olarak kullanılmıştır. Bu mekanlar harika atmosferleri, mükemmel manzaraları ve özel hizmetleri ile dikkat çekmektedir. Ana oyuncular ve ekip bu otellerde kalırken tiyatroda da kullanıldı.
Bu yazımızda dünyaca ünlü film ve dizilerin sahnelerinin çekildiği en ünlü oteller hakkında bilgi vereceğiz.
Dipnot: İstanbulBu güzel yerleri gezerken İstanbul’da ücretsiz müzeler Sizin için oluşturduğumuz listeye göz atmayı unutmayın.
İçerik Tablosu
1. Pera Palace Otel – İstanbul

Pera Palas’ın meşhur hikayesi 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor. 1888 yılında Paris-İstanbul seferlerine başlayan Orient Ekspres’in İstanbul’da yolcularının alışık olduğu konfora ait otelleri yoktu.
1892 yılında yapımına başlanan ve 1895 yılında açılış balosu düzenlenen Pera Palace Oteli, Doğu Ekspresi yolcularının konfor ve rahatlığına uygun bulundu. Pera, Tepebaşı’nda yer alan otel, Küçük Avrupa olarak biliniyor. Pera Palace, Haliç manzarasını kontrol etmenin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlere de hakim olmuştur.
1896 yılında kendi işini kuran ve Orient Express’in sahibi olan La Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens, mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen Pera Palace Oteli’ne yarı ortak oldu. Pera Palace, Birinci Dünya Savaşı’na kadar oldukça popüler bir oteldi.
İstanbul’un en gösterişli oteli olarak açılmasının yanı sıra Pera Palace, dönemin Osmanlı sarayları dışında elektriği, asansörü ve sıcak suyu olan ilk oteliydi.
Türkiye’nin Avrupa standartlarına sahip ilk oteli olan Pera Palace Hotel, birçok tarihi olaya tanıklık etmiş ve İstanbul’un en önemli simgelerinden biri haline gelmiştir.
2. Grand London Oteli – İstanbul

1891 yılında inşa edilen Grand Hotel De Londres, İstanbul’un Rumeli yakasında Tepebaşı’nda yer almaktadır.
Greater London, başlangıçta bir konut olarak inşa edilmiş ve daha sonra otel olarak kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda Batılı turistlerin konaklaması için açılan ilk oteller arasındadır.
Büyük Londra, o dönemde İstanbul’u Avrupa’ya anlatmaya çalışan birçok önemli diplomat, sanat ve akademisyeni ağırlamıştır. Greater London halen otel olarak hizmet vermektedir.
3. Splendid Palace Hotel – İstanbul

60 odası ve 9 süiti bulunan Splendid Palas Oteli 1908 yılında kurulmuştur. Sakızlı Müşir Kazım Paşa tarafından yaptırılan Splendid Palas Oteli Art Nouveau üslubundan etkilense de daha çok Doğu ve Batı sentezinden yararlanılmıştır.
İstanbul’un en ünlü ve saygın mekanlarından biri olan Splendid Palas, birçok yabancı baloya ev sahipliği yapmıştır.
Balkan Savaşları sırasında hastane sayısının yetersiz olması nedeniyle birkaç kez hastane olarak kullanılmış olan Splendid Palas, I. Dünya Savaşı’nın hemen ardından Rus askerleri ve aileleri için konaklama hizmeti de vermiştir.
Splendid Palas Oteli’ni önemli kılan bir diğer husus ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929-1934 yılları arasında oteli ziyaret etmiş olmasıdır.
4. Anastasia Meziki Butik Otel – İstanbul

19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Anastasia Meziki Otel, 20. yüzyılın başında Şahbaz ailesinin ve daha sonra Karayan ailelerinin mülkiyetine geçmiştir.
Rönesans tarzında olan Anastasia Meziki, İtalyan mimarisinin yanı sıra dikdörtgen planlı bir saraydır.
Hotel Anastasia Meziki’nin bahçesinde Bizans dönemine ait kalıntılar da bulunabilir. Tarihi bir dokuya sahip olan Anastasia Meziki Otel, bu doku bozulmadan restore edilmiştir.
5. Agia Otel – İstanbul

Ajia Oteli olarak bilinen Ahmed Rasim Paşa’nın sarayı 1897’de çıkan bir yangında yanmış ve 1898’de sadece bir kısmı yeniden yapılmış, ardından yeni saray yeniden yapılmıştır.
1917 Rus Devrimi’nden kaçarak Ahmed Rasim Paşa’nın konağına sığınan bazı Beyaz Ruslar burada yaşadı. Burada vefat eden Trablus Hükümdarı Ahmed Rasim Paşa’nın varisleri, vefatının hemen ardından sarayı İstanbul belediyesine sattılar.
Daha sonra Korgeneral Şükrü Neyli Gökberk Paşa’ya hediye edilen köşk, Korgeneral Şükrü Neyli Gökberk Paşa tarafından kabul edilmeyince Bölge Özel İdaresi’ne devredilerek sıbyan mektebi olarak kullanılmaya başlandı.
Ancak oldukça yıpranmış olan saray 1974 yılında boşaltılmıştır. 2004 yılından itibaren otel olarak kullanılan Ahmed Rasim Paşa Sarayı, 2004 yılında adını Agia Otel olarak değiştirmiştir.
6. Antik Rum Evi – Nevşehir

Asmalı Konak olarak bilinen Nevşehir’deki Eski Rum Evi, 19. yüzyılda inşa edilmiş bir Rum evidir. 1924 yılındaki nüfus mübadelesi sırasında Selanik’ten buraya göç eden bir aileye verilmiştir.
1938 yılında bulunduğu şehre öğretmenlik yapmak için gelen Öztürk ailesinin dedesi tarafından yanına alınır. 1992 yılına kadar burada yaşayan Öztürk ailesi burayı otel ve restoran olarak kullanmış.
Kapadokya’nın en popüler otellerinden biri olan Old Greek House, iki katlı ve 32 yataklı 15 odasının yanı sıra geniş bir veranda ve terasa sahiptir.
7. Plaza Oteli – New York

Fransız Rönesansından esinlenen bu kale, Henry Janeway Hardenbergh tarafından 21 katlı bir konak olarak tasarlanmıştır. Plaza Hotel’in içinde 800’den fazla oda bulunmaktadır.
2008 yılındaki tadilattan sonra Plaza Hotel’in 282 odası ve 181 dairesi dönüştürülmüştür. 1905’ten 1907’ye kadar bu otel bugünkü yapısına kavuşmuş ve hizmet vermeye devam etmiştir.
8. Timberline Köşkü – Oregon

Portland’ın 97 km doğusunda, Clackamas County, Oregon’daki Hood Dağı’nın güney kesiminde yer alan bir dağ evidir. 1936’dan 1938’e kadar Yapı İlerleme İdaresi tarafından inşa edilen Timberline Lodge, Büyük Buhran’ın hemen ardından yerel ustalar tarafından inşa edilmeye devam etti.
9. Hotel Sidi Idriss – Tataouine

Tunus’un Matmata semtinde yer alan Hotel Sidi Driss, Star Wars filmlerinin çekildiği oteldir. Yıllar önce inşa edilen Hotel Sidi Driss, geleneksel bir Berberi evidir.
Yıl boyu açık olan Hotel Sidi Driss birçok filmde kullanılmış olmasına rağmen hiçbir şekilde zarar görmemiştir.
10. Fontainebleau – Miami Sahili

Fransız kraliyet saraylarından biri ve en büyüklerinden biri olan Fontainebleau, Paris şehir merkezine 55 km uzaklıkta bulunuyor. Paris’in merkezinde, Fontainebleau’da yer almaktadır.
Fontainebleau, 1981 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi ilan edildi. I. François döneminde inşa edilen Fontainebleau, birçok meydanı bünyesinde barındırıyor.
Sen de, Dizi ve film sahnelerinin çekildiği ünlü oteller. Listemize eklemek istediğiniz bilinmeyen yerler varsa bize yorum yazmayı unutmayın! 🙂