https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Diyarbakır surları nerede? Nasıl gidilir? Tarih ve cazibe - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Diyarbakır surları nerede? Nasıl gidilir? Tarih ve cazibe

Diyarbakır surları nerede? Nasıl gidilir? Tarih ve cazibe

Diyarbakır’da tarihi surlar ile yazılarımıza devam ediyoruz. Diyarbakır surlarının özellikleri, yapısı, nerede?, Nasıl gidilir? Ve gezilecek yerler bu yazıda.

Tarihin canlı bedeni olan bu duvarlar ve hemen yanıbaşınıza yaslandığınız Hevsel Bahçeleri “dünya kültür mirası” olarak tescil edilmiştir.

Diyarbakır Surlarının Mimari Özellikleri

Bu önemli kültürel mirasın uzunluğu 5 km, yüksekliği 10 ila 12 metre, genişliği 3 ila 5 metredir. Surların içindeki boşluğun boyutları 1300 ile 1700 metre arasında ölçülmüştür ve duvarlar, Diyarbakır’ın batısındaki bir yanardağ olan Karakadağ’dan akan kalın bazalt tabakasıyla uyumlu bir dişli şeklinde inşa edilmiştir. • Siyah ve gri bazalt taşlarla birlikte verilir. Duvarlara ve kalelere oyulmuş çok sayıda yazıt vardır. Bu yazıtların başında duvarlara boğa, kaplan ve iki başlı kartal işlenerek tarihi surlara derin anlamlar verilmiş olup, surların birçok yerinde, özellikle dağ kapısı ve Urfa çevresinde güzel süslemeler ve yazıtlar bulunmaktadır. geçit. .
duvar yapısı: Bu surlar bir iç ve dış kaleden oluşmakta olup, kalenin iç kısmı fis kaya denilen kuzeydoğu ucundaki tarihi surlardan konumlanırken, iç kalede Bizanslılardan kalma bir Nasturi kilisesi bulunmaktadır.

kale: İç kalede inşa edilen kilise hala harap durumda ayakta ve iç kaledeki en önemli yapı Ferantip denilen yerde bulunan Artuklu Sarayı idi. Surların üzerinde 16 adet kale bulunmakta olup, bu burçlar dört, altı ve sekiz köşeli olarak inşa edilmiş ve günümüze kadar gelebilmiştir ve ayrıca tarihi surlar üzerinde bir “hukuk kitabesi” bulunmaktadır.

Dış kale: Dış kale ise iç kaleyi barındırır ve 82 kale içerir. Surların içindeki bu kaleler genellikle yuvarlaktır, ancak çoğu dairesel olan dört altıgen kale de vardır, ancak dört ve altı köşesi de vardır. . Çoğu savaşların yapıldığı, Dağ Kapısı ile Urfa Kapısı arasındaki düz alana bakan bölümde, kaleler genellikle daha yuvarlak, daha yoğun, daha güçlü ve daha büyüktür. Bu burçlar Diyarbakır surları üzerine çoğunlukla iki ev olarak inşa edilmiş, bazıları üç veya dört katlı olarak yapılmış, bir kısmı depo ve dükkân olarak, üst katları ise askeri amaçlar ve ihtiyaçlar için kullanılmıştır. İç kalede ve surlarda dış kalede dört kapı bulunmakta olup, bunlar zaman zaman restore edilip yenilenmesine rağmen günümüze kadar gelebilmiştir.

Duvarların tarihi: Bu duvarların bir kısmı MÖ 3000 yılında Hurriler tarafından yapılmıştır. Diyarbakır’daki bu tarihi surların günümüzdeki görünümü 346 yılında Bizans İmparatoru II. Konstantin döneminde yapılmıştır. Bu bina mevcut durumundadır. Ancak surların bugünkü Gazi Caddesi’nden geçen batı tarafı, şehre gelenlerin çok olması nedeniyle 367 ve 375 yıllarında yıkılmış, bunun yerine genişletilerek bugünkü görünümüyle yeniden yapılmıştır. Günümüze kadar restorasyon ve yenilik çalışmaları ile korunmaya çalışılmış, farklı zamanlardaki sur medeniyetleri yeni kaleler, süslemeler, kabartmalar ve süslemeler oluşturarak kendilerinden izler bırakmışlardır.

Diyarbakır Duvar Kağıtları

Diyarbakır surları nerede? Oraya nasıl gideriz?

Tebük: Kami Nebi Mahlası, Gazi CD’si. No.: 1, 21300 – Tire / Diyarbakır

Nasıl gidilir?: Surları görmek için öncelikle Diyarbakır merkeze gelmelisiniz. Surların etrafındaki otoyolu ister araba ile ister yürüyerek gezebilirsiniz. Yürümeyi tercih ederseniz, kalelerdeki kafelerde arkanıza yaslanıp rahatlayabilir ve çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın