Dara Antik Kenti, Mardin’de tarihi ile ünlü harika bir yerdir. Medeniyetlerin ve kültürlerin bir karışımı olan Mardin’de, dünyanın ilk ve tek açık hava mezarlığını, dünyanın ilk su barajlarını görmek ve tarihe yakından tanık olmak için doğruca Dara antik kentine gidin.
Mardin’in eşsiz doğasını görmek isteyen hemen hemen herkesin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alan Dara’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Görsel ve mistik özellikleriyle dikkat çeken Dara’da sizi bekleyen gizemli antik kalıntılara yakından bakmanın ve tarihin derinliklerine dalmanın zamanı geldi!
Kısa Açıklama: Doğu Eyaletinin Taçsız Kralı MardinBu arada, buradaki sınırlı zamanınızı benzersiz kılacaksınız; Mardin Gezilecek Yerler Listemize mutlaka göz atın.
İçerik Tablosu
Eski şehir hakkında video
Daha fazla video gelsin lütfen Youtube Kanalımız abonelik. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.
Dara Antik Keti hakkında tarihi bilgiler
Antik kentin adı Üçüncü Pers kralı. Darius’tan Alır. Darius’un Persler ve Romalılar arasındaki savaşta öldürülmüş olması bu antik kenti çok önemli kılıyor. 13. yüzyıldan bir Süryani tarihçisi İbranice bant Darius’un ölümünden sonra bu bölgeye Dara denildiği bilinmektedir.
Romalılar tarafından Sasanilerden korunmak için bir garnizon şehri olarak kurulan şehrin binlerce yıllık tarihi var. Bu özelliği ile günümüze kadar taşınmış olması ve sınırları içerisinde etkileyici kalıntılara sahip olması o kadar önemlidir.
Dara antik kentinde yapılacak şeyler
Dara aslında tarihi bir harabedir ve sınırları içerisinde görülmesi gereken birçok noktayı içinde barındırmaktadır. Bu bakımdan Dara antik kentine gelen hemen herkesin aşağıdaki yerleri görebildiği bilinmelidir. Mardin’i keşfeden bir tarih aşığı olarak bu bölgeleri mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Mezarlık – Mezarlık alanı: Dara Antik Kenti sınırları içerisinde en etkileyici alanlardan biridir. mezarlık‘Durmak. Oğuz köyüMezarlıkta 3 tip mezar var ve vardığınızda solunuzda.
kaya mezarlarıLahit mezarlar ve basit sanduka tipi harfler, eski şehrin en ilgi çekici unsurlarındandır. Pagan ve Mitra kültürüne göre Tanrı Mitra’nın kayalardan doğduğuna dair bir inanış vardır. Bu inanıştan dolayı ölülerin kayadan diriltileceği inancıyla ölüler kayalara gömülür.
Büyük mezar galerisi: Büyük Galeri Türbesi, Dara antik kentinin en havalı noktalarından biridir. Ana kayaya oyularak yapılan bu alanın 591 yılında Sasaniler tarafından 577 yılında öldürülen Romalılar anısına yapıldığı kabul edilmektedir.
Bu yapıda binlerce insan kemiği ve kafatasının bulunması, bölgeyle ilgili en ilginç detaylardan biri. Bu nedenle, bu alana girerken tüylerin diken diken olması normaldir!
Öne Çıkan İslami Müzayedeler: Dara antik kenti tarihi bir yer olmasına rağmen, bu mezarlar 1870 Rus-Çeçen savaşından kaçarak bölgeye sığınan ve hayatlarını kaybettikten sonra buraya defnedilen kişilerden sonra yapılmıştır.
Günümüzde standart İslam türbelerine çok benzer özellikler gösteren bu türbeler, antik kentin en ilginç yönlerinden biri olmayı başarıyor.
Batı Sarnıcı – Zindan: 1500 m3 Su kapasiteli olarak inşa edilen bu sarnıç, şehir dışındaki kervanlara ve mezarlık kısmına hizmet vermek için yapılmıştır. Batı Sarnıcı olarak bilinen bu yapının önemli bir yönü de bir dönem zindan olarak kullanılmış olmasıdır.
Metrelerce yerin altında bulunması ve bugün ayakta olması çok özeldir. Kendine has yapısı ve aydınlatması ile insanların dikkatini çekmeyi başarmaktadır.
Su tankı: Su deposu, Roma döneminde kullanılan şehir kuşatması sırasında şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır.
Günümüzde hala kalıntıları görülebilen bu rezervuar, otlar ve bitkilerle kaplı olsa da yine de bu dönemin mimarisi hakkında bilgi verebilmektedir.
Ziyaret saatleri ve giriş ücretleri
giriş ücreti: Açık alan olduğu için ücretsiz girebilirsiniz.
ziyaret saatleri: Eski Kent’e giriş ücretsiz ancak akşam Nekropol kısmı kapalı olduğu için bölge 18.00’den sonra ziyarete kapatılıyor.
Dara antik kentinde ulaşım bilgileri
Tebük: Dara Yolu, Pk: 47100 – Artuklu / Mardin
nerede?: Coğrafi olarak Mezopotamya’nın Efes’i olarak bilinen Dara antik kenti, %90’ı yeraltında olan oldukça ilginç bir yapıdır. Bu açıdan oldukça etkileyici olan şehre ulaşmak için Mardin merkezden Nusaybin Yolu istikametinde yürümek gerekiyor.
Nasıl gidilir?: Akıncılar köyüne ulaştıktan sonra sola dönen yoldan 10 kilometre yürümek gerekiyor. Oğuz köyüne ulaşana kadar yolu takip ettikten sonra buradaki eşsiz kalıntıları keşfedebileceksiniz.
Konum bilgisi
Diğer gönderilerimize göz at
- Süleymaniye Camii’nin tarihi nerededir, nasıl gidilir?
- İstanbul Efsaneleri | Keşfedilmeyi Bekleyen Hikayeler
- Finlandiya gezilecek yerler
- Reese Tepeleri
- Polis Evi Sosyal Tesisler Restoran Ortaköy Cafe Nereye ve nasıl gidilir, fiyatlar
- Sinop Kalesi nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti var mı?
- İstanbul’da Görülecek Yerler İçin 10 Öneri