https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Dalyan - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Dalyan

Dalyan

16.12.2021 16:50:00

Dalyan

Ülkemizde birçok doğa harikasını görebiliriz ancak Dalyan ve çevresinde gördüğümüz güzellik her şeyin ötesindedir. Böylesine harika ve eşsiz bir doğal güzellik ve tarihle tanışmak, insanlara ülkelerini yeniden sevdirebilir. Diğer turistik bölgeler gibi pek de sahil kenarı olmayan Dalyan bölgesi turizm açısından diğer yerlere göre daha az ilgi görse de buraya yolunu yapmış insanlar bir şekilde Dalyan’ı yarı yolda bırakmıyor.

Dalian nerede ve konumu nasıl?

Dalyan’a gitmeden bu yerleri tanımak istiyorsanız bu yazı size şehrin aurasını anlatacak. Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan’a karayolu ile gidecekseniz Marmaris-Fethiye yolundan girerek ulaşabilirsiniz. Ana yoldan yaklaşık yarım saat iç kesimlere gittiğinizde beklentiniz dramatik bir şekilde düşüyor. Havayolu kullanmak isterseniz Dalaman Havalimanı’ndan şehre olan mesafe 35 kilometre. Havalimanından Ortaca’ya oradan da Dalyan’a transferiniz gerekiyor. Ana yoldan şehre girdiğinizde Ege Denizi ve Akdeniz’deki tüm kıyı kentlerinden farklı bir noktaya ulaşacaksınız. Bir kere bakarsınız, yemyeşil çimenler, tatlı sular, sakin bir atmosfer. Bu bölgenin içinde ve dışında bir noktayı ziyaret etmek isterseniz Dalian tam size göre.

Dalian’da görülecek yerler

Dalyan şehir merkezi

Dalyan’da tabiat harikası olarak görülen yerlere geçmeden önce belki konaklamayı düşünürsünüz diye size şehir merkezinden bahsetmek istedik. Genel olarak sakin olan kent, yaz döneminin yoğunluğuyla birlikte hareketlenmeye başlıyor. Çoğu caddede tek yönlü trafiğin biraz sorunlu olabileceğini hatırlatmak isteriz. Güzellik sonra başlar. Dalyan Boğazı adı verilen ve Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan su kenarında küçük Dalyan kasabası tüm dükkanlarıyla sizi karşılıyor.

Boğaz’ın kısa yolunda birçok restoran var. Bu yolu tamamlarken önünüzde Kaunos Kral Mezarlarını görebilirsiniz. Uzaktan görmek için en iyi yer burası, çünkü ne yazık ki ona yaklaşma şansınız yok. Kral mezarlarına bakan nehir ve sazlıkların yanında yürüdükten sonra şehir merkezinde dolaştığınızda standart konsept ve standartlarda çok sayıda kafe karşılıyor sizi. Hepsinin buluşabileceği bir yer olmadığını da ekleyelim.

Şehir merkezinde yeme-içme çok pahalı. Özellikle ucuz diye gittiğiniz küçük yerlerde fiyatlar piyasanın neredeyse iki katı. Bu alanda bir şey yemeden veya içmeden önce mutlaka fiyatını sorun. Çünkü sormadan yerseniz midenizde bir süre oturabilirsiniz. Böylesine güzel bir yerde üzülmek ve huzurunuzu kaçırmak isteyeceğiniz en son şey.

Dalyan turu

Dalian aslında bölgede oluşan coğrafi yapının adıdır. Gölün dar bir geçitle suyunu denize taşırken zikzaklar oluşturduğu, ardından bu zikzaklar arasındaki adacıkların su altında kalıp bölgesel sazlık olarak uzandığı o nadide doğal tablo ortaya çıktı. Dalyan’ın bu tarafını gezmek Hatay’a gidip künefe yemek gibidir. Bu yüzden yapmadan dönmeyin, tercihen gün batımı saatlerini tercih edin.

Dalian turunuz yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Merkezdeki teknelerden birine atlayarak seyir halindeyken durgun sulardan size çarpan yansımaları izliyorsunuz. Bu adaları geçtikten sonra denize döküldükleri noktayı görüyor ve ardından iskeleye dönüyorsunuz. Fiyatlar yüksek ama buna değer.

İztuzu Plajı

İztuzu Plajı, Dalyan’ın doğal güzelliklerinin diğer ucunda yer almaktadır. Buraya gitmenin iki yolu var. Gündüzleri tekne ile gidip daha sonra İstanbul Boğazı’ndan tekne ile dönebilirsiniz ancak bu oldukça pahalı bir hizmettir. Karayolu ile giderseniz merkezden İztuzu’na minibüsler kalkıyor. Bu minibüsler günde 3 sefer kalkıyor ancak yaz aylarında geçici seferler eklenebilir, seyahate çıkmadan önce mutlaka yerel noktalardan bilgi almalısınız.

İztuzu Plajı’nda giriş ücreti yok ancak otopark ücretli. Sahil baştan sona yürümek için çok uzun. Bu nedenle bölgedeki ender plajlardan biri olan plaja yürüyerek gitmek yerine misafirlerin çoğu yüzmeye odaklanıyor. Otoparktan çıktıktan sonra bir işletme göreceksiniz. Burada yeme-içme, tuvalet ve duş olanaklarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca tesisin önündeki plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

Plajın bulunduğu bölge caretta-caretta kaplumbağalarına da ev sahipliği yaptığı için konaklamanız kısıtlı. Plaja döndüklerinde saatler sonra plaja giriş kesinlikle yasaktır. Bu arada kaplumbağaları suda yüzerken görme şansınız çok yüksek. Agresif bir insanla karşılaşırsanız sizi ısırma ihtimalinin olduğunu bilmelisiniz.

Sarıgirme Plajı

Sarıgerme Plajı, İztuzu’ndan sonra buradaki ikinci kumsaldır.Dalyan merkeze uzaklığı 25 km’dir ve yaklaşık yarım saat sürer. Minibüs ile 50 dakikada gidebilirsiniz. Ayrıca plajda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz bir işletme var, giriş ücreti yok.

Kaunos antik kenti

Kaunos antik kentini görmek istiyorsanız, o zaman sizin için bir kestirme yol var. Burayı görmek için yol tarifi alırsanız Köyceğiz Gölü’nün tamamını dolaşın diyecek ama buna gerek yok. Dalian’da aynı anda birkaç araç alabilen küçük bir feribot var. Cüzi bir ücret karşılığında karşı sahili geçtikten sonra yaklaşık 15 dakikada şehre ulaşabilirsiniz.

Kaunos gerçekten görülmesi gereken bir antik kent. Girişe geldiğinizde gişenin önünde büyük bir yapı olan Roma hamamını görüyorsunuz ama içine girmek yasak. Ardından bilet gişesine geliyorsunuz. Kaunos’a giriş ücreti 14 TL’dir ve Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz.

Kentin öyküsü, Karya Kralı Apollon’un oğlu Miletos’un iki oğlu Kaunus ile Peebles arasında bir mücadele olmasıdır. Kral, oğlu Kaunos’u ülkesinden kovunca sevdikleriyle birlikte kaçıp buraya yerleşmiş. Yanında gelen Peples, bu olaylardan rahatsız olup buradaki yüksek tepeye çıkarak kendini aşağı attı. Bu arada ona göre Nimbler (su perileri) onu bir pınara çevirirler ve o pınar bugün gördüğümüz Dalyan’dır.

Kaunos’un bulunduğu yerde bir de kilise vardır. Kubbeli kilise olarak adlandırılan kilise yan duvarlara sahiptir. MS 6. yüzyılda inşa edilen kilisenin kalıntıları hala oldukça belirgindir. Arka bahçede mozaik zemin vardır.

Kiliseden çıktıktan sonra tiyatro ayağınıza geliyor. Tiyatro beş kişiyi ve iki büyük girişi ağırlayabilir. Anadolu mimarisi ağırlıklı olarak güneybatıya bakan planda inşa edilen tiyatronun en belirgin özelliklerinden biri döner sahne tasarımına sahip olmasıdır. Bu bilgilerin hiçbir görseli tarihi kayıtlarda kalmamaktadır.

Şehir çok büyük ve gezi hiç bitmiyor. Sahneden dönüşte köşeli olarak yapılmış dairesel bir yapı vardır. Buranın astronomi ile bir ilgisi olduğuna inanılıyor.

Şehrin bir alt kısmı da var. Kilisenin arkasındaki kapının altındaki taş yolu takip ediyorsunuz. Karşınıza çıkan ilk yapı bir tapınaktır. Dor düzeninde inşa edilen bu tapınak Zeus Sothros’a adanmıştır.Kasabanın altında küçük işyerlerinin ve limanın bulunduğu bir alan vardır. Bölge aynı zamanda Apollon kutsal alanı olarak da anılır.

Dalian’da mevcut fırsatlar

Dalyan’da konaklama alternatifleri daha çok pansiyon, apart, kiralık villa, han ve dağ evleri şeklindedir. Bölgedeki fiyatlar biraz benzer bir ölçekte. Şehir merkezinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak işletmeler bulunuyor. Bu alanda dikkat etmeniz gereken en önemli şey, yoğun sineklerin olabileceği ve buna hazırlıklı olmanız gerektiğidir. Yazın geliyorsanız yanınıza böcek kovucu ve ısırma sonrası krem ​​almayı unutmayın.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın