Bursa ülkemiz için çok önemli bir şehir. Tarihte birçok ülkeye başkentlik yapmış olan Bursa’da gezilecek yerleri sizler için sıraladık. Tabii ki hepsi bu listeye sığmıyor ama en çok ziyaret edilen yerleri eklemeye özen gösterdik. Bursa’da gezilecek 15 yer listemizi okurken bu yerleri çok merak edeceksiniz ve gidip yerinde görmek isteyeceksiniz.
İçerik Tablosu
1- Gölyazı köyü
Gölyazı köyü Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Uluabat Gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyüdür. Doğal peyzajı ve ekolojik yapısıyla Türkiye’de böyle bir yer var mı? söylenecek yer.
2- Biz Cumayız
Gumali Kızık Köyü Belirgin illerimizden biri olan ve köy denilen Bursa’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir ancak köy yaşamının devam ettiği şehir merkezine uzak değildir. Cumalıkızık Köyü, Türkiye’de gezilecek yerler listesi yapıldığında muhtemelen ilk 10’a girecektir ama köyde yaşayanların misafirperverliği sayesinde artık kendi reklamını yapan bir yer haline geldi.
3- Yeşil Cami
Bursa, günümüze kadar uzanan birçok tarihi eseri ile Osmanlı medeniyeti için çok önemli bir yerleşim ve yönetim yeri olmaktan gurur duymaktadır. En önemlilerinden biri de çinileri ile göz kamaştıran çinilerdir. Bursa Yeşil Cami Öyleydi. Bursa sadece bu tarihi eserleri ziyaret ederek bile anlam kazanacak çok önemli bir şehir. Her yönüyle Bursa Yeşil Cami ismine layık görülen şehrin hemen her bölgesinde tarihin izlerine rastlamak mümkün.
4- Sudüşen Şelalesi
Şelale Haydaria köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köylülerin isteği üzerine burası Bursa ili sınırlarına alındı. Ülkemizin hemen her yöresine bakıldığında tabiî bir zenginlik olduğu muhakkaktır. Bütün bunlar bir araya getirilip bir gezi planı yapılsa uzun zaman alırdı. Ancak sosyal hayatın gereklilikleri bu planlardan daha ağır bastığı için tatil ve seyahat için bulunabilecek her fırsat değerlendirilmektedir. Bu planların bir parçası olmak için yeterli değere ve mahremiyete sahip doğal güzellik. Sudüşen Şelalesi Hem bölge sakinlerinin hem de diğer illerden gelenlerin uğrak noktasıdır.
5- Uludağ Kayak Merkezi
Bursa’nın güneybatısındaki Fatintepe ve Kuşaklıkaya tepeleri üzerine inşa edilmiştir. Uludağ Kayak MerkeziÜlkemizin en önemli kayak merkezlerinden biridir ve 11338 hektarlık bir alan üzerine kurulmuştur. 1961 yılında milli park ilan edilen ve Bursa şehir merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunan Uludağ Kayak Merkezi, gelişmiş tesisleri ve kalitesiyle ülkemizde kış turizminin merkezi konumundadır. Yazın Antalya ve Bodrum ne ise kışın Uludağ o anlama gelir.
6- Ölü Kami
Bursa’nın en güzel camisi Ölü KamiOsmanlı döneminde I. Bayezid tarafından han olarak kullanılmak üzere Mimar Ali Naqar tarafından yaptırılmıştır. 1396 yılında yapımına başlanan ve 3 yıllık bir çalışmanın ardından 1399 yılında inşaatı tamamlanmıştır. Ulu Cami 5.000 metrekarelik bir alanı kaplar ve ibadet alanı bakımından Türk tarihinin en büyük camisidir. Aynı zamanda bilinen Osmanlı mimari yapısından da biraz uzaktır. Ana kubbesi olmayıp 20 kubbesi vardır ve ortadaki kubbe aydınlatma için camla kapatılmıştır.
7- Eveni Mağarası
Türkiye’nin en uzun altıncı mağarasıdır. Eveni Mağarası Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Uluabat Gölü çevresindeki Ayva köyünde yer almaktadır. 5.5 km ile ayrılmış iki giriş vardır. Girilmesi önerilen yer Aiva Köyü, diğeri ise Doğanalan Köyü. Mağaraya giden yolun harika bitkilerle kaplı olması daha mağaraya girmeden sizi etkilemeye başlıyor.
8- Trilli
Yemyeşil bahçeleri, Rum evleri ve tarihi ile Bursa’ya bağlı bir belde. Çardak. Hafta sonları aileniz ve sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirebileceğiniz bir zeytinlik. Mimari dokusu, daracık sokakları, eski mahalle kültürünü yaşatan, tek bir kırmızı kiremitli çatıyı andıran insanlarıyla sakin bir tatil beldesidir. Sokaklarda dolaşırken birçok tarihi dekorasyona rastlayabilirsiniz. Büyük pencereli evleri gördüğünüzde Yunanlıların yaşadığı dönemleri hatırlayacaksınız. Sadık insanları ile Trilye’yi çok seveceksiniz. Şimdiki yeni adı “Zeytinbağı”.
9- Sansarak Kanyonu
Sansarak Kanyonu Büyüleyici doğası ile hafta sonu kamp gezisi veya kanyon yürüyüşü yapmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer almaktadır. Çarpıcı doğası ve zorlu parkurları ile doğaseverleri kendine çekiyor. İstanbul’a üç saat uzaklıktaki Sansarak Kanyonu, bozulmamış doğasıyla sizleri bekliyor. İş stresinden bunaldıysanız, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak istiyorsanız Sansarak Kanyonu’nda aileniz, sevdikleriniz ve arkadaşlarınızla kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
10- Oilat Mağarası
Ülkemizde turizme kazandırılan on yedinci mağara olan Uilat Mağarası, bu mağaralar arasında uzunluğuyla üçüncü sırada yer almaktadır. Bursa’dayken gezilecek yerler listenizde olması gereken bir yer.
11- Saltanat Kapısı
Tophane’deki Saltanat Kapısı, Osmanlıların Bursa’ya girdiği kapı olarak bilinir. Özellikle akşamları aydınlatma ile daha güzel görünüyor.
12- Siitabat şelalesi
Bursa’da ailelerin piknik yeri olarak ilk tercih ettikleri yerdir. Özellikle çocuklu aileleri tercih eden Saitabat şelalesindeki masalarda oturabilir, çay veya kahve içebilir veya piknik yapabilirsiniz. Bursa’ya geldiğinizde merkeze 12 km uzaklıktadır. Ufuktaki şelaleyi görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
13- Soğanlı Botanik Bahçesi
Soğanlı Botanik Bahçesi, Bursa Ovası’nı korumak ve bölgenin botanik çeşitliliğini halka anlatmak amacıyla 1998 yılında 400 dönüm arazi üzerine inşa edilmiştir. Her yıl Uluslararası Lale Festivali’ne ev sahipliği yapan parkta Japon, İngiliz ve Fransız bahçeleri gibi tematik alanlar bulunuyor. Bunların dışında Havuzlu Köşk, Çift Bacalı Ev gibi tarihi yapıların aslına uygun kopyaları da parkta bulunuyor.
14- Argandy Köprüsü
Ülkemizde başka örneği olmayan Floransa, Venedik ve Luvcha’da 4 pazarı olan bir köprüdür. Bursa’nın el sanatları mağazalarından hediyelik eşya satın aldıktan sonra kafede oturup çay veya kahve keyfi yapabilirsiniz.
15- Tuvan
Orhan Gazi ve Osman Gazi’nin türbesinin yanı sıra Saltanat Kapısı ve daha birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Tophane semti, Bursa’da yaşayanların buluşma noktasıdır. Ayrıca şehrin tüm noktalarına hakim bir tepede yer aldığı için ramazanda kahvaltı için buradan top atışları yapılıyor.
Diğer gönderilerimize göz at
- Trabzon’da Gezilecek Yerler – Gezilecek Yerler
- Fatih Gezilecek Yerler & Tarihi Mekanların Listesi
- Camille Gulaş Kütüphanesi nerede ve nasıl ulaşılır? – Giriş ücretleri – Ziyaret saatleri / Karabük
- Bursa’da tek katlı evler
- Antalya kano turları – güzergah ve fiyatlar – Manavgat / Antalya
- Dubrovnik Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi / Hırvatistan
- Sinop Etnografya Müzesi nerede? Ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında bilgi