Osmanlı dönemi mimari eserleri arasında önemli bir yer tutan Beykoz Kasrı, Batı mimari detaylarının Osmanlı geleneksel sanatlarıyla harmanlandığı eserler arasında yer alıyor. Bunun bir başka güzel örneği de Sultan Adil’in Üsküdar’daki sarayıdır.
Beykoz Kasrı, padişah için yapılmış olmasına rağmen devlet görevlilerinin ikametgahı olarak kullanılmamıştır. Elçilerin kabul edildiği yer daha sonra yetimhane veya yetimhane olarak kullanılmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte burası sağlık ocağı olarak kullanılmıştır.
Beykoz Kasrı’nın yapımına 1845 yılında Mısır hükümdarı Kavalali Muhammed Ali Paşa’nın emriyle başlandı. Dönemin Sultanı Abdülmecid Han’a ithaf edilen köşk, inşaatı tamamlanamadan vefat edince, kendisinden sonra tahta geçen Sultan Abdülaziz Han’a teslim edildi. 11 yılda yapılan köşkün mimarları Nigoğos Bey ve Sarkis Balyan adlı Ermeni mimarlardır.
İçerik Tablosu
Beykoz Kasrı’nın Mimari Özellikleri
Bina iki katlıdır ve simetrik detayların hakim olduğu bir yapıdır. Ahşap sanatının önemli incelikleri kullanılmıştır. Yaprakların ve dıştaki parlayan taşların İtalya’dan ithal edildiği kayıtlarda geçmektedir. Ayrıca iç döşemede altın kaplama kullanılmıştır. Beykoz Kasrı, önemli özelliklerinden dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin milli saraylarının idaresine verilmiştir. Kısa sürede restore edilerek neoklasik mimari detayları korunmuştur.
Beykoz Suit’te ziyaret saatleri ve ücretleri
Beykoz Kasrı, cumartesi hariç haftanın her günü ziyarete açıktır. Pazar günleri açık büfe kahvaltı servis edilmektedir. Açık büfe kahvaltı ücreti 25 lira. Kasra giriş ücreti 5 lira. Müze Kart sahiplerine ücretsiz. Köşkün bulunduğu alanda geniş bir ormanlık alan bulunmaktadır. Burada koşu parkurları ve spor salonları var. Pavyonun bahçesinde temiz havanın ve yürüyüşün keyfini çıkarabilirsiniz.
Resimler
Beykoz süit nereye ve nasıl gidilir?
Tebük: Yalıköy, 34825 – Beykoz / İstanbul
telefon: (0216) 424 1942
Nasıl gidilir?: Beykoz Kavacık’ta bulunur, ulaşım çok uygundur. Avrupa yakasından gelenler, Mecidiyeköy 121A veya 121B numaralı otobüslere binerek Kavacık merkeze ulaşabilirler. Beykoz Kasrı’na ulaşmak için buradan 15A numaralı otobüse binip Servi Burnu durağında inmeniz yeterli. Ancak Avrupa yakasından arabayla gelmek isteyenler Fatih Köprüsü üzerinde Kavacık’a ulaştıklarında Beykoz Kasrı yönüne dönmeleri yeterli.
Anadolu yakasında Üsküdar, Ümraniye veya Kadıköy gibi yerlerden Beykoz’a direkt otobüs hattı bulunmaktadır. Kadıköy üzerinden 15BK, Üsküdar üzerinden 15 ve Ümraniye üzerinden 11H numaralı otobüslerle Beykoz’a ulaşmak mümkündür. Beykoz durağında indikten sonra 15A’yı kullanarak Servi Burnu durağına gidin.
Diğer gönderilerimize göz at
- Büyük Samanlık Koyu Plajı Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı taksi ücreti ne kadar?
- Tel Aviv Gezilecek Yerler
- Çıralı Olimpos
- Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler
- Akyaka Gezilecek Yerler – Plaj – Azmak Nehri – Neil Çakharhan’ın Evi / Muğla
- Silivri’de gezilecek yerler