1816 yılında Boğaz tarafında deri işleme tesisi olarak kurulan bu tarihi bina, günümüzdeki haliyle film olarak kullanılmıştır. Deri üretiminde büyük önem taşıyan Beykoz Ayakkabı Fabrikası’nın tarihçesi, dönüşümü ve önemi üzerine araştırma yaptık.
İçerik Tablosu
Beykoz Ayakkabı Fabrikasının Tarihçesi
19. yüzyılın başlarında İstanbul’un en değerli sahillerinden birinde kurulan Beykoz Debagat ve Kondora fabrikaları, deri üretiminin küçük bir fabrikadan sanayi öncesi bir düzeye geçişine işaret ediyor. Yaklaşık 180 dönümlük bir alana kurulan bu tesis, Osmanlı ordusunun ayakkabı ihtiyacını karşılamak üzere işletilmiştir. Zamanla vatandaşlar için ayakkabı üretmeye başlayan fabrika, 1877’de Viyana Uluslararası Fuarı’nda kazanılan altın madalya ile de ödüllendirildi.
Cumhuriyetin kuruluşundan sonra fabrika 1933 yılında Sümerbank Deri ve Kundura Sanayi adını alarak üretime devam etmiştir. Meşgul çalışanların cazibe merkezi haline gelen bu alana yıllar içinde daha fazla bina eklenmiş ve podyum bugünkü kompleks yapısına kavuşmuştur.
Beykoz Ayakkabı Fabrikası Dönüşümü
Önce deri üretimi, ardından da işleme tesisi olmadığı ve Boğaziçi’nin kirliliği gerekçe gösterilerek ayakkabı üretimine son verildi. 2005 yılında bu alan devlet özelleştirme politikaları ile Yıldırım Holding’e satılmıştır. Mülk, restorasyon çalışmaları için kolları sıvadı, ancak II. Derece tarihi bir dönüm noktası olan ve koruma altındaki tesiste uzun ve yavaş başlayan bürokratik sürecin sona ermesi bekleniyor.
Beykoz ayakkabı fabrikasının günümüzdeki yeri ve önemi
Sürecin tamamlanması beklenirken, Yıldırım Holding bu tarihi mekanı birçok projede kullanıma açtı. Bu projelerin başında film, dizi ve reklam çekimleri vardı. Beykoz ayakkabı fabrikası; Suskunlar, Bir Zamanlar, Adanalı, Ezel, Devrim Arabaları, Beyza’nın Kadınları ve Av Mevsimi gibi birçok ünlü dizi ve filmin sunuculuğunu yaptı. Ayrıca Mor ve Ötesi, ebnem Ferah, Müslüm Gürses, Atiye, Gripin, Yıldız Tilbe ve Niran Ünsal, video çekimlerinin de tercih edildiği Beykoz Ayakkabı Fabrikası’nı ziyaret etti.
Ayrıca farklı konseptlerde düğün organizasyonlarının yapılabildiği Beykoz Kondora Fabrikası, evlenmeyi planlayan İstanbulluların gözdesi haline geldi.
Beykoz Ayakkabı Fabrikası’na giriş ücreti yoktur. Herkes ücretsiz olarak ziyaret edebilir ve oradaki tarihi deneyimleyebilir.
Beykoz Ayakkabı Fabrikası Resimleri
Beykoz Ayakkabı Fabrikası nerede?, Nasıl gidilir?
Tebük: Yalıköy Mahallesi, Süreyya İlmen Cd. No.: 1, 34820 – Beykoz / İstanbul
telefon: 0216323 31 30
Nasıl gidilir?: Fabrika İstanbul Anadolu yakası Beykoz ilçesinde Yalıköy semtinde yer almaktadır. Beykoz ayakkabı fabrikasına denizden ve karadan ulaşmak mümkündür. Deniz yoluyla giderler. Beykoz iskelesinde indikten sonra Fevzi Paşa Caddesi üzerinden taksi veya toplu taşıma araçları ile 3 dakika sonra fabrikaya ulaşabilirler. Kara yolunu tercih edenler Avrupa’dan Fatih Sultan Köprüsü’nden yeni Riva Yolu’na hiç bir yerden sapmadan gidebilirler.. Siteye ulaşmak için tıklayınız.
Diğer gönderilerimize göz at
- Hoşdere Milli Parkı Özellikleri (Nerede ve İçinde Neler Var?)
- Antalya – Demre
- Porsuk Çayı ve Adaları Gezilecek Yerler
- Fransız sokağının son hali ve yerler hakkında bilgiler
- Dilek Yarımadası
- Dubnissa Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti / Kırklareli
- Galata Limanı İstanbul | Kahvaltı, alışveriş ve turistik yerler