https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Beta antik kentinin tarihi ve arkeolojik çalışmalar – İzmir - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Beta antik kentinin tarihi ve arkeolojik çalışmalar – İzmir

Beta antik kentinin tarihi ve arkeolojik çalışmalar – İzmir

Petan Old Town Dikeli İzmir

izmir antik kentleri Bitan Antik Kenti, buradaki en ünlü tarihi yapılardan biridir. “Petan” kelimesi kelimenin tam anlamıyla çok su anlamına gelir. Dikili Çandarlı ilçesinde bulunan antik kentin kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Louis ailesi tarafından kurulduğuna inanılan kentle ilgili tek somut bilgi, kentin tarihinin Helen öncesi döneme kadar uzandığıdır.

izmirGeldiğinizde denizin tadını çıkarmanın yanı sıra farklı geziler yapmak istiyorsanız dikilmiş Ziyaret edilecek yerler Hepsi arasında önemli bir yer tutan bu antik kenti mutlaka gezi rotanıza eklemelisiniz. Burada bulunan arkeolojik kalıntıları incelediğinizde ilginizi çekecek ve güzel vakit geçireceksiniz. Kandarlı KalesiBulunduğu bölge ile aynı bölgede bulunan eski şehirde herhangi bir görsel kanıt kalmadığından çoğu kişi bölgede bir antik kent olduğunu bilmiyor.

önemli bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek istiyorsanız, tarihi sokaklarında dolaşın ve en güzel koylarında yüzün. İzmir Gezilecek Yerler Sizler için oluşturduğumuz listemize bir göz atın, pişman olmayacaksınız. 🙂

Beitan antik kentinin tarihi

Antik kentin adı ilk çağ kaynaklarında geçmemiş, ilk kez M.Ö. Adı seksen sekizinci yüzyılda geçti. Eski zamanlarda adı Petan olan Jandarlı’nın tarihi Helen öncesi döneme kadar uzanmaktadır. Bu şehrin kurucularının Amazonlar olarak bilinen kadın savaşçılar olduğuna inanılıyor. Yunan mitolojisine göre Petan nehir tanrısı Euratus’un kızıdır. Antik çağda batı ve kuzey Ege’deki yerleşim yerlerine mitolojik karakterlerin adlarının verilmesi geleneği yaygındır.

Beitan antik kentinin tarihi
Beitan antik kentinin tarihi

Homeros’un da belirttiği gibi, Aiol kentlerinin kuzeyinde yer alan 12 Aiol kentinden biri olarak tarihe geçmektedir. Yapılan araştırmalar, antik kentin Aiol göçünden önce kurulduğunu kanıtlamıştır. Temel olarak antik kentin en iyi şekilde Roma döneminde yaşadığına inanılıyor. Roma döneminde tiyatro ve stadyum gibi kamu yapılarının oluşturulmasından bu yana bu fikir ortaya çıkmıştır ancak konu hakkında henüz yeterli kanıt bulunmamaktadır.

Beta antik kentinin arkeoloji çalışmaları

Arkeolojik çalışmalar sırasında kentle ilgili birçok ipucuna ulaşıldı. Yirminci yüzyılın başlarında başlayan araştırma ve kazı çalışmalarında buna benzer pek çok heykel ve eser bulundu. Bulunan arkeolojik kalıntılar dışında kentten günümüze ulaşan tek yapı kaledir. Yarımadanın ucundan surların küçük bir kısmı bile görülebiliyor. Ne yazık ki, tiyatro, liman veya stadyum kalıntıları günümüze ulaşmamıştır.

Beta antik kentinin arkeoloji çalışmaları
Beta antik kentinin arkeoloji çalışmaları

Kentte iki limanın olduğu düşünülmekte olup, doğu tarafında olması gereken liman üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Batı yakasındaki liman da şimdi denizin altında kalan bir alışveriş merkezi ile çevriliydi. Dalgakıranın kıyıya yakın bir adaya kadar uzanıp bir kule ile sona ermesine karar verildi.

Tiyatro Koyu, yarımadanın doğu tarafında, stadyum ise güney tarafında Cape’de bulunuyordu. Jandarlı Kalesi olarak bildiğimiz ortaçağ kalesinin temellerinde de antik yapının temellerinin kullanıldığı anlaşılmaktadır. Kale duvarlarında erken dönem yapılarına ait yeniden kullanılmış taşlar bulunmuştur. Mimari yapısının orijinal yapısından farklı olduğu bilinen kale, körfezin ve Çandarlı’nın güvenliği için yapılmıştır. Yeni Foça’nın kurucusu, bölgede şap madenlerine sahip olan Andriola Domanica Cattaneo, kaleyi 13. yüzyılda inşa etti. 15. yüzyılda Osmanlı veziri Şandarlı Halil Paşa tarafından restore edilmiştir.

Antik kalıntılar

Burada yapılan kazılarda antik erkek figürinlerin yanı sıra kap çeşitleri, vazolar, mezarlar ve çömleği de keşfedilmiştir. 1958 yılında yarımadanın kıstağında yerliler tarafından bulunan İyon tarzı heykel, 1.63 metre yüksekliğinde bir erkek heykeli olarak ortaya çıktı. Erkek heykeli, M.Ö. Altıncı yüzyıla kadar uzanıyor. Bu heykeli görmek isterseniz bugün Bergama Müzesi’nde sergilenmeye devam edecek. Bu yerle ilgili diğer anıtların zengin koleksiyonları İzmir Arkeoloji Müzesi E İstanbul Arkeoloji Müzesi İçinde de gösterilir. Heykeli bulduktan sonra bölgede kazılara başlayan ekipler, zengin mezar buluntularıyla karşılaşmış ve Aiolis alanı ile ilgili gömme tekniklerinde önemli bulgulara imza atmıştır.

Petan antik kenti nerede, nasıl gidilir?

Nasıl gidilir?: Araba veya toplu taşıma ile yapılabilir. İzmir ve Dikili merkezden direkt sefer yapan otobüsler var. Bu otobüslere İzmir’den istasyondan, Dikili’den de merkezden binebilirsiniz. Arabayla giderken Dikili’den Çandarlı Yolu’nu alıp tabelaları takip etmeniz yeterli. Konum bilgisi almak için tıklayın

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın