Ege bölgesinde bir antik kent Sen antik Bergama’ydınVe Dikili gezilecek yerler yanına yerleşildi izmirBergama semtinde yer almaktadır. Bu harika yerleşim bölgesinin tarihi Helenistik döneme kadar uzanmaktadır.
150 yıl boyunca Bergama krallığına başkentlik yapmıştır. Antik dönemde kuzeybatı Anadolu’da önemli bir merkez olduğu bilinmektedir.
Bir rivayete göre antik kentin adı Teutherania kralının öldürülmesinin ardından şehri ele geçiren kahraman Bergama’dan gelmektedir. Bir diğer rivayet ise Teuthrania kralı Grynos’un savaş sırasında yardım istediği ve zaferden sonra kurulan iki şehre kendisinin ve Bergama’nın adını verdiğidir.
Kenti UNESCO Antik Bergama 2011 yılında Geçici Dünya Mirası Listesine eklendi ve 2014 yılında Dünya Mirası Alanı olarak tescil edildi.
önemli bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek istiyorsanız, tarihi sokaklarında dolaşın ve en güzel koylarında yüzün. İzmir Gezilecek Yerler Sizler için oluşturduğumuz listemize bir göz atın, pişman olmayacaksınız. 🙂
İçerik Tablosu
Bergama antik kentinin tarihi ve arkeolojik araştırmaları
Bergama uygarlığı tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Pergamon, doğu-batı yönünde uzanan bir vadinin ortasında yer almaktadır. Araştırma sırasında şehrin Bedevilerin geçtiği yol olduğuna ve Tunç Çağı’na kadar uzandığına inanılıyordu.
Bu kentin adı MÖ 4. yüzyıla tarihlenen yazılı belgelerde geçmektedir. Bergama antik kentinin tarihi Kalıntıları, 1870 yılında demiryolunun döşenmesi sırasında Alman mühendis Karl Heumann tarafından keşfedildi. Zeus Sunağı, Bergama’daki kazılar sırasında bulundu. Helenistik dönemin heykeltıraşlığını daha iyi yansıttığına inanılan Zeus Sunağı, Zeus adına yapılmış bir anıt olarak tarihe geçmiştir.

Çeşmeler, su yolları, tiyatro semtleri, plazalar, alışveriş merkezleri, saraylar, kütüphaneler gibi mimari yapılar hiçbir deformasyona uğramadan günümüze kadar gelebilmiştir. Roma döneminde kent olarak çok önemli bir rol oynayan kentte zamanla Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür.
Bergama hakkında bilinmesi gerekenler
Bergama’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alan Bergama, yıllar içinde gelişen kültürlerle Bergama adını almıştır. Bergama “korunan kale” anlamına gelir. Günümüze ulaşan saray, kütüphane ve tiyatroların bulunduğu bölge şehrin idari merkezini oluşturmaktadır.
Tepenin ucundaki Akropolis harika bir manzaraya sahiptir. İnsanları zaman zaman yükseklerden korkutsa da, böyle harika bir manzara karşısında herkesi hayrete düşürüyor. Akropolis tepesinin yüksekliği 330 metredir.

Kentte papirüs ihracı sona erince, dönemin bilginleri keçi ve kuzu gibi hayvanların kurutulmuş derilerini kullanarak kullanışlı, ince ve dayanıklı el yazmaları ürettiler. Yazma eserlerin üretilmesiyle birlikte dönemde yazılan eserler çoğalmış ve bilgiler gelecek nesillere aktarılmıştır. Bergama KütüphanesiHelenistik döneme ait 200.000 yazılı eserle o dönemin en büyük ikinci kütüphanesidir.
Bergama antik yerleşimi
Akropolis’in kutsal alanı üzerinde bulunan Trajan Tapınağı, 125 yılında eski imparator Trajan adına Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. İmparator Hadrian, merhum İmparator Trajan’ın küllerini Roma’ya götürdüğünde bir tören düzenledi. Sonra kendini ve Trajan’ı tanrılaştırdı. Traian Tapınağı üç tarafı galerilerle çevrilidir ve etkileyici bir görünüme sahiptir.

Bergama Akropolü Binalarından biri tiyatro bölgesidir. Dünyanın en güçlü tiyatrosu Bergama Antik Tiyatrosu 10.000 kişilik olup 70 derecelik bir açıya sahiptir. Tiyatro alanının üstünde Athena Rezervi bulunur. Kentin koruyucu tanrıçası Athena’ya adanan alanın sadece temelleri kalmıştır.

Eski şehrin merkezinde kuzeyden güneye Demeter ve Hera’nın kutsal yeri bulunur. Aşağı Agora Bölgesi II. Eumenes döneminde inşa edilmiş ve şehrin ticaret merkezi olmuştur.
Yukarıdaki şehir daha resmi bir atmosfere sahiptir ve sakinleri kraliyet, liderler ve entelektüellerdir. Ortada yönetimle doğrudan ilgisi olmayan bir yapı ve insanların eğlendiği toplanma alanları yer almaktadır.
Sen antik Bergama’ydın Ziyaret saatleri ve Giriş Ücreti – 2022
giriş ücreti:
Tam bilet: Gidiş – dönüş: 100 TL.
Öğrenci bileti: Gidiş – dönüş: 70 TL.
Tek yönlü bilet: 70 Türk lirası.
Teleferiğe bindiğinizde teleferik ücretini ve şehre giriş ücretini ödüyorsunuz. Teleferikte müze biletleri kabul edilmemektedir. Her iki durumda da otopark ücretini ödemeniz gerekiyor ve teleferiğe bindiğinizde buna bireysel bir ücret ekleniyor.
ziyaret saatleri: Haftanın her günü açıktır. Ziyaret saatleri 08:00-17:00 arasındadır.
Bergama antik kenti nerede, nasıl gidilir?
Tebük: Hamzalı-Süleymaniye, Pk: 35700 – Bergama / İzmir
telefon: 444 6893
Nasıl gidilir?: Şehir merkezinden 300 metre yükseklikte bulunan yere ulaşım oldukça kolay. Bergama’dan arabayla geçmeyi düşünüyorsanız, şehir merkezinin kuzey kesiminde yer aldığı için şehrin etrafındaki işaretler sizi yönlendirecektir.
Kızıl Avlu’yu geçtiğinizde soldaki eski evlerden Akropolis’e doğru ilerlemeye başlayabilirsiniz. Kınık Manisa Yolu’ndan girmeden sola dönerek Bergama merkezine ulaşabilirsiniz.
Yaklaştıkça Akropolis’in üst üste yerleştirilmiş, sağı ve solu işaret eden tabelasıyla karşılaşacaksınız. Arabanızı buraya park edip teleferikle yukarı çıkabilir veya arabanızla devam edebilirsiniz.
Toplu taşıma ile geliyorsanız Bergama’da otobüs hatlarını kullanırsanız, şehrin yakınında inebilirsiniz. Ancak 2-3 km yürüme mesafesi var dilerseniz teleferikle yukarı çıkabilirsiniz. Konum bilgisi almak için tıklayın
Diğer gönderilerimize göz at
- Atatürk Havalimanı Manzarası – Florya flyinn AVM’ye nasıl gidilir? Nerede yenir ve içilir?
- Gönül Sofrası Restaurant, Kahvaltı, Butik Otel Nereye ve Nasıl Gidilir – Sapanca / Sakarya
- AynalıKavak Kasrı Tarihi, nereye ve nasıl gidilir? / İstanbul
- Mahramat Sultan Camii nerede, yapılışı ve hikayesi
- İstanbul’un Tarihi Çeşmeleri | Ziyaret edilecek yerler
- Beşiktaş Cumartesi pazarı / İstanbul
- Restaurant Küçük Evim Nereye Gidilir, Ne Yenir