https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Balıklı Rum Meryem Ana Manastırı (Nereye ve Nasıl Gidilir) Zeytinburnu - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Balıklı Rum Meryem Ana Manastırı (Nereye ve Nasıl Gidilir) Zeytinburnu

Balıklı Rum Meryem Ana Manastırı (Nereye ve Nasıl Gidilir) Zeytinburnu

Pallikli Rum Manastırı’ndaki Meryem Ana’nın Tarihi

Borneo zeytinleri içinde yer alır Palikli Rum manastırında Meryem AnaÖnemi çok eski olmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda Rumlar ve Ortodokslar tarafından da değer verilen bir ibadet yeridir. Halen kullanımda olan yerin çok ıssız bir yerde olduğunu varsayalım. Müslüman, Ermeni ve Rum mezarlıklarının bulunduğu bir yerde bulunmaktadır. Dahası, Markaz Efendi Camii’ne yakın. Osmanlı Camii’ni gezdikten sonra manastıra yürüyerek ulaşılabilir. Manastırın karşısında bir de manastır kafesi var. Bu kafe de çok sessiz. Manastıra gelenlere ayin ve ibadet zamanlarında hizmet eder. Misafirlerinin çoğu Ermeni ve Rum.

Balıklı Meryem Ana Manastırı, Yunan
Pallikli Rum Manastırı’ndaki Meryem Ana’nın Tarihi

Ayrıca hem mekan hem de Rum manastırı merkezi konuma çok yakındır. Türklerin bilmediği tramvaydan indikten sonra meydana birkaç metre uzaklıkta bulunan yerin ve manastırın Ermeni ve Rum mezarlıkları arasında olması. Issız mezarlık yolundan yürüdükten sonra kafeye ve kafenin karşısındaki Rum manastırına ulaşabilirsiniz. Manastırı gezdikten sonra kafede çay içebilir ve karışık kahvaltı yapabilirsiniz. Özellikle pazar günleri biraz kalabalık. Çünkü Pazar ayini için manastıra gelen Ortodokslar da kafede vakit geçiriyor.

Balıklı Meryem Ana Manastırı, Yunan

Zeytinburnu gezi videosu

Manastırın detaylarına geçmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz ilginç bir video hazırladık. Gelecekte daha fazla video için lütfen YouTube kanalımıza abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz. 🙂

Balıklı Meryem Ana Manastırı, Yunan

Manastırın tarihi çok eskidir. Manastırın altında 559 yılında Roma imparatoru tarafından yaptırılan bir balık havuzu vardır. Su dolu bir havuzda balıklar vardır. Suyun şifalı olduğuna inanılır ve partiye gelenler tarafından içilir. Ziyaretçiler tarafından da içilebilir; Ancak şifa niyetiyle içmek doğru olmayabilir. Manastırın duvarlarında ortaçağ süslemeleri ve tablolar bulunur. Ayrıca Meryem Ana Ortodoks manastırlarında da görülmüş, Hz. İsa’nın resimleri de var. Bunların her birinin çok eski olduğu söyleniyor. Bir manastır bulunduğunda, oradaki yetkililer tarafından manastırın tarihi hakkında bilgi verilir. Balık suyu komisyoncularının anlattığı hikaye şöyle:

Balıklı Meryem Ana Manastırı, Yunan

Balıkların kızartılması sırasında İstanbul’un Ortodoks din adamlarından birinin konuğu tarafından işgal edileceğini ifade ediyor. Ortodoks din adamı, birçok kez Müslümanlar İstanbulEtrafını sardıklarını ama başaramadıklarını söylüyor. Bunun üzerine konuk, Osmanlıların İstanbul’u ele geçirmeyi başaracağını açıkladı. Rahip, söylediklerine inanmam için bu balıkların yaşaması ve suya girmesi gerektiğini söylüyor. Sonra balık hayata döner ve suya girer.

Bu hikaye oradaki yetkililer tarafından anlatılıyor. Benzer bir formata sahip bir hikayenin de internette dolaştığını unutmayın. Manastır klasik manastır mimarisine sahiptir ancak çok büyüktür. Ayrıca ritüeller için gelenlere ayrılmış bir yatakhane bölümü de bulunmaktadır. Burası Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan gelen ziyaretçilerin ziyaret ettiği bir yer. Bu yüzden yurtlar çok temiz tutuluyor. Rahibe konutlarının yanı sıra okuma odaları, misafir odaları ve idari bölümler. Manastırın avlusunda birçok heykel bulunmaktadır. Bu heykellerin üzerinde bazı yazılar var ama bunlar Yunanca yazıldığı için anlaşılmıyor.

Balıklı Meryem Ana Manastırı'na giriş

Manastırı ziyaret etme saatleri nelerdir?

Manastır ziyarete kapalı değil ama açık da değil. Ziyaret etmek için bir görevli bulmanız gerekiyor. İstek üzerine, eğer manastır müsaitse, kapıyı açar ve ziyaret etmenize izin verir. Ayrıca görevli, manastır hakkında bilgi verir. 16:00’dan sonra ev sahibi bulmak çok zor. Bu nedenle 16’dan önce gitmelisiniz. Pazar günü ayin var ve eğer oradaysanız Pazar günü ayini yapanları izleyebilir, manastırı da ziyaret edebilirsiniz.

Rum Balıklı Meryem Ana Manastırı nerede ve nasıl gidilir?

Balıklı Meryem Ana Manastırı’na nasıl gidilir?

Tebük: Çetinzam, 34015 – Zeytinburnu / İstanbul

Nasıl gidilir?: Manastır Zeytinburnu Seyitnizam Caddesi yakınında, Balıklı Seyit Nizam Caddesi üzerindeki Ermeni ve Rum mezarlıklarına çok yakın bir konumdadır. Anadolu yakasındaki manastırı ziyaret etmek isteyenlerin önce Marmaray’ı Şehir Şoyeb istasyonuna götürmesi ve ardından minibüsle Balıklı ilçesine devam etmesi gerekiyor. Konum bilgisi almak için tıklayın

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın