https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Atlıhan Karşısı, Eskişehir | Ziyaret edilecek yerler - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Atlıhan Karşısı, Eskişehir | Ziyaret edilecek yerler

Atlıhan Karşısı, Eskişehir | Ziyaret edilecek yerler

Atlıhan Çarşısı Eskişehir

Atlıhan Çarşısı Mavi ve mavi boncuklar, ahşap eşyalar, cam sanatlar, takılar, Osmanlı takıları ve daha fazlasını bulabileceğiniz Eskişehir’deki bu ferah ortamı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Merchiumdan yapılmış birçok hediyelik eşyayı bulabileceğiniz bu çarşıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca cam işlerini üst katta canlı olarak izleyebilirsiniz.

Hüsn-ü Hat adıyla nadide eserlerden oluşan güzel bir atölyesi var, görmeden gitmemelisiniz. “Lületaşından farklı ve ilginç ne yapılabilir?” Merak eden herkesin tüm cevapları bulabileceği bir yer! Küçük bir AVM gibi birçok küçük sanat dükkânı var ve her birinde el sanatlarını görebilirsiniz. Mücevherat ürünleri, cam, çömlek vb. ürünlerin satıldığı eşsiz bir yer olan Odunpazarı’nı gezerken mutlaka uğramalısınız.

Atlıhan Karşısı Eskişehir - 04
El sanatları için Atlıhan çarşısı

Başarılı restorasyon.. Alt katlarda el işçiliği, üst katlarda yemek alanları bulunmaktadır. Klasik motiflerin yanı sıra mermer kağıtlar, züccaciye ve küçük figürinler de bulabilirsiniz. Eskişehir’in serveti burada. Son dönemde turistik bölgelerden biri haline gelen Atlıhan El Sanatları Çarşısı’ndan kendi başınıza çeşitli takılar satın alabilir; Burada yakınlarınız için kolayca hediye seçebilirsiniz. Son zamanlarda Eskişehir’deki tarihi turistik mekanlar arasına eklense de kesinlikle size keyif verecek bir gezi olacaktır. Buradaki turunuzu bitirdikten sonra diğer tarihi yerlere gitmeyi unutmayın. Merchium ustalarının küçük atölyelerinde beyaz altını nasıl dövdüklerini izleme şansınız oluyor.

Odunpazarı Evleri’ni gezerken karşınıza çıkacak olan bu çarşı, aslında Kurtuluş Savaşı sırasında Eskişehir’e gelenlerin ikametgahıydı. Yıllar içinde yangın, sel gibi afetler nedeniyle terk edilmiş ve 2006 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Çarşıda mersham, gümüş ve camdan hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Ev yemekleri servis eden, çay kahve içilen otantik kafeler de var. Sanırım içerdeki herkesin hatırlayacağı bir parça var… Hava güzelse alt kattaki koltuklarda oturup çayınızı yudumlamak ayrı bir zevktir derim.

Atlıhan Çarşısı Tarihi

Atlıhan Karşısı Eskişehir - 03
Atlıhan Çarşısı Eskişehir

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan Lületaşı’nın tüm dünyada etkin bir şekilde tanıtılması ve pazarlanmasının yanı sıra geleneksel sanatlarımıza hayat ve emek veren ustalarımızın da korunması ve teşvik edilmesi amacıyla açılmıştır. 25 atölye ile el sanatlarımızın üretildiği, sergilendiği ve satışının yapıldığı Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Lületaşı hakkında bilgi edinmek ve ürünlerini görmek isteyen vatandaşlarımızın ilk durağı oldu.

Kurulduğu günden bu yana birkaç kez değişikliğe uğrayan Atlı Han, genellikle asıl amacı dışında kullanılmamıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Rumlar bölgeyi işgal ettiğinde Pilar Socak Caddesi ile Teriyaki Hasan Paşa’nın kesiştiği noktada Bir Numaralı Evi karargâh olarak kullanan Yunan askerleri her gün Atlı Han’ın karşısındaki meydanda oturuyorlardı. Hava kararana kadar onlar için kurulan masalarda çayevinden çay içtiler. Cumhuriyetten sonra Eskişehir garnizon komutanlığı burayı o zamanki hanın sahibi olan Çerkes Hüseyin’den atlarını barındırması için kiralamıştır. Ancak askerler, günde iki kez Akarbaşı Camii’nin bulunduğu alana yüzlerce at getirirken çıkan gürültüden rahatsız olduğu için birkaç ay sonra hanı boşaltmak zorunda kaldı. Efsaneye göre. Yunanlıların, Kurtuluş Savaşı’ndaki ağır yenilgilerinden sonra bu bölgeden kaçarken altınlarını bu kuyuya attıkları söyleniyor. Birçok parçası yıkılmış veya yakılmıştır.

Atlıhan Karşısı Eskişehir - 02
Atlıhan Çarşısı Eskişehir

Han, özgün mimarisi dikkate alınarak 2006 yılında Atlı Han olarak yeniden inşa edilmiştir. Loca, geleneksel mimari unsurları da bünyesinde barındıran bir yapı olan 675 metrekarelik bir alana oturuyor. Zemin kat ve birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan Atlı Han, çanak çömlek, çömlekçilik, gümüş atölyeleri ve dükkanları da dahil olmak üzere geleneksel el sanatları ürünlerinin sergilendiği ve satıldığı bir çarşıdır. Bu itibarla Atlı Han, bölgenin sosyo-ekonomik, sosyal ve kültürel yapısının iyileştirilmesi için çalışan en önemli aktörlerden biridir. Restorasyondan sonra bina turistik el sanatları ve Mayerschum satış merkezi haline geldi. Günümüzde çarşının satın alma amaçlı olmasa da geniş bir turist kitlesine hitap ettiği bilinmektedir.

Atlıhan Karşısı nerede ve nasıl gidilir?

Tebük: Atlıhan Karşısı, Bassa MH. / Eskişehir

Nasıl gidilir?: “Atatürk Ortaokulu” tramvay durağında inerek çarşıya ulaşabilirsiniz. Bölgeye çok sayıda otobüs de var.

Atlıhan Pazarı Haritası

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın