Koç ailesi ülkemize birden fazla müze kazandırmıştır. İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerimizde Koç ailesine ait müzeler binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Ankara’daki Rahmi Koç Müzesi de Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor.
Bu, Ankara’daki ilk sanayi müzesidir. Aslında ilk ve tek tanım daha doğru olur. Müzede endüstriyel sanayinin gelişimi ile ilgili birçok araç ve gereç görmek mümkündür. Sadece sanayi ile ilgili değil, aynı zamanda müzede Atatürk ile ilgili çok sayıda fotoğraf ve fotoğraf sergileniyor.
Müzenin bulunduğu Canjalhan’ın tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Padişahların en görkemlilerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmıştır. Mimarı Mahrema Sultan’ın eşi Rüstem Bey’dir. Osmanlı döneminde kullanılan klasik bir kervansaray olarak inşa edilmiştir. Ortada çarşılar ve oteller vardı. Ankara’nın en işlek pazarı olarak ünlüdür. Bina uzun yıllar kaderine terk edilmiş. Daha sonra yapı Rahmi Koç tarafından Kültür Bakanlığı’ndan alınarak restore edilerek müze olarak kullanıma açılmıştır.
romantik yer!
Müze Ankara’ya tepeden bakıyor. Ankara Kalesi, müzenin hemen önünde yer almaktadır. Oraya vardığınızda Ankara’yı kuşbakışı görebilirsiniz. Binanın restorasyonu sırasında tarihi dokusundan hiçbir şey kaybolmadı. Başarılı Osmanlı mimarisinin ritüelleri ve çizgileri binada yürütülüyor. Müze, aynı zamanda Koç’un bir markası olan Divan tarafından işletilmektedir. Kervansaray’a ait odalardan biri pastane ve kafeye dönüştürülmüş. Böylece misafirler burada Divan lezzetlerini tadabilirler. Aynı zamanda kervansarayın otele ait kısmında Hotel Divan kurulmuştur. Yani tarihteki rolünü tam olarak kazanmasa da otel, kafe gibi yan kuruluşların kurulmasıyla hanın tarihteki rolü kısmen de olsa ele geçirilmeye çalışılmıştır.
Müzede ayrıca bir dükkan var ve bu dükkanda birçok eşya bulunabilir. Ankara’ya geldiyseniz ve henüz hediyelik eşya almadıysanız, dükkan sizi kurtarmak için buraya gelecek. Müze dükkânında ziyaretçilere kartpostallar, muskalar, takılar ve çeşitli biblolar sunulmaktadır. Bidstein’ın mağazalarında birbirinden güzel el sanatlarını görebilirsiniz. Bidstein’ın mağazalarında halı, kilim ve fayans gibi ürünler satılıyor.
Ziyaretçilerin lezzetli atıştırmalıklar bulabilecekleri yerler de var. Çay Salonu’nda tatlılar ve bisküviler ile sandviç veya atıştırmalıkların tadına bakabilirsiniz. Müzeyi gezmeden önce veya sonra çay veya kahve içerek biraz eğlenebilirsiniz.
İçerik Tablosu
Ankara Rahmi Koç Müzesi’nde neler var?
Müzede endüstriyel sanayinin gelişimine ışık tutan eserler göreceksiniz. Ayrıca müzenin girişinde Vehbi Koç’ta ilk dükkân ve işyeri bulunmaktadır. Müzedeki odaları gezmeye başladığınızda ulaşım, havacılık, karayolu taşımacılığı ve tıp alanlarında ilgi çekici eserler görmek mümkün. Yeni nesillerin geçmişi biraz anlayabilmesi için müzede çok önemli eserler sergileniyor. Eski arabalar, uçaklar, radyolar, haberleşme sistemleri, silahlar ve daha hayal bile edemeyeceğiniz birçok eser… Müzede üç bine yakın objenin olduğunu söylemek gerekiyor.
Ankara Rahmi Koç Müzesi ziyaret saatleri
Müzenin kapalı olduğu saatleri saymak gerekirse, dini bayramların arifesinde ve ilk günlerinde kapalıdır. Müze 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde kapalıdır. Pazartesi hariç haftanın her günü açıktır. Müzeyi 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Ankara Rahmi Koç Müzesi giriş ücreti
Öğrenci iseniz 10 TL’ye müzeye giriş yapabilirsiniz. Öğrenci olmayanların ödemesi gereken ücret 20 TL olmakla birlikte grup giriş ücretinde farklılık göstermektedir. Müze kartı geçerlidir. Müze kart sahipleri ücretsiz giriş yapabilirler.
Ankara Rahmi Koç Müzesi nerede ve nasıl gidilir?
Tebük: Gözcü Sk., Altındağ / Ankara
telefon: 0312309 68 00
Nasıl gidilir?: Müze, Ankara’nın en ünlü yerlerinden birinde yer almaktadır. Bu nedenle otobüs veya minibüs ile gitmek çok kolaydır. Milletin yanına giden herkes minibüse Altındağ Belediye İstasyonu’na araçla ulaşabilirsiniz. Buradan müzeye gidecek olan Koyunpazarı’nın yamacından aşağı inmeniz gerekecek. Dilerseniz bu yokuşu taksi ile de çıkabilirsiniz.
Otobüsle gidenler için Milletin saflarındaki çizgileri kullanmak zorundalar. Belediyede indiklerinde Koyunpazarı’nın yokuşunu takip etmeleri müzeye ulaşmaları için yeterli olacaktır.
metroyla ise Ulus metro istasyonunda inip Hisar Caddesi’nden Ankara Kalesi istikametinde yürüyebilir veya taksiye binebilirsiniz.