Ankara Etnografya Müzesi, başkentin önemli turistik yerlerinden biridir. Ankara’ya gittiğinizde burayı mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Kurtuluş Savaşı dönemine ait eserlerin de sergilendiği müze, geçmişten günümüze birçok önemli eseri barındırıyor. Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı sırasında Cuma namazının kılındığı Namazgah tepesinde kurulmuştur. Önceleri eski eserler müzesi olarak kullanılması gerekiyordu, daha sonra resim ve heykel müzesi olarak kullanılmasına karar verildi ve nihayet resmi açılıştan sonra bugünkü halini aldı.
İçerik Tablosu
Mimari Yapı
Etnografya Müzesi binası Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarından Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen yapı tek kubbelidir. Taş duvarlar kireçtaşı ile kaplanmış ve yüzey oyma mermer ile süslenmiştir.
Müzeye 28 basamaklı bir merdivenle girip kapıdan girdiğinizde iç avlu denilen sütunlu bölüme ulaşıyorsunuz. Bu mekanın ortasında mermer bir havuz bulunmakta ve çatı kısmı açık bırakılmıştır. Daha sonraki dönemde bu iç avlu Mustafa Kemal Atatürk’ün geçici türbesi olarak ayrılmış ve havuz bahçeye taşınarak çatısı kapatılmıştır.
Müzenin önünde at sırtında duran Atatürk heykeli hemen dikkat çekiyor. Bu heykel 1927 yılında İtalyan sanatçı Pietro Canonica tarafından yapılmıştır.
sunulan iş
Etnografya Müzesi’nde Selçuklu döneminden günümüze Türk sanatının esintileri sunulmaktadır. Anadolu’nun farklı bölgelerinden toplanan halk kıyafetleri, ayakkabı süsleri, terlikler, çoraplar, danteller, danteller, halkalar, kirişler, yatak örtüleri, traş takımları, gelinlikler gibi Türk kültürünü yansıtan eserler sergileniyor.
Anadolu’nun farklı bölgelerine ait, Türklere özgü teknik ve aletlerle dokunan halı ve kilimler de müzede sergileniyor. 15. yüzyıla ait Memluk kazanları, Osmanlı şerbet kazanları, tavalar, kaseler, tepsiler, kahve tepsileri, mum makasları gibi birçok metal eser de sergileniyor.
Osmanlı döneminden kalma. Ok, Yay, Tüfek, Kılıç, Çakmaktaş, Sultan II. Müzede sergilenen eserler arasında Nahmoud imzalı Osmanlı İmparatorluğu arması da yer alıyor.
Kütahya Porselen, Türk Porselen Çinileri, Tasavvuf ve Düzen ile İlgili Eserler, Türk yazı sanatının çeşitli örnekleri de müzede sergilenmektedir.
Müzenin en önemli eserleri arasında: Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev’in tahtı, Ahi Şerafeddin’in gemisi, Siirt Büyük Mimber Camii, Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı.
Ankara Etnografya Müzesi ziyaret saatleri
Ziyaret günleri: her gün açık
Ziyaret saatleri: 08.30 – 17.00 (25 Ekim – 15 Nisan arası)
08.30 – 17.30 (15 Nisan – 25 Ekim)
Ankara Etnografya Müzesi nerede, nasıl gidilir?
Tebük: Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No:4 Opera / Sıhhiye / ANKARA
telefon: 0312311 30 07-0312310 87 95
Ankara gezi yazılarımız için Kızılay Meydanı’nı seçtik. Etnografya Müzesi, Kızılay Meydanı’nın yakınında yer almakta ve ortalama 2 ila 2,5 km arasında değişmektedir. Yürümek isterseniz Kızılay Meydanı’ndan Genç Parkı’na doğru yürümeniz gerekecek. Parka varmadan önce Atatürk Bulvarı üzerinde TRT Ankara Radyosu’nun arkasında Etnografya Müzesi var.
Müzeye toplu taşıma ile kolayca ulaşabilirsiniz. Ortalama 5 dakikalık bir uçuştan sonra müzeye ulaşabilirsiniz. Güven Park yönüne giden araçları kullanabilirsiniz.
Müze fotoğrafları
crocese
Diğer gönderilerimize göz at
- Yetişkin Çocuk Oyun Alanı (Mekan, Çalışma Saatleri ve Giriş Ücreti)
- Samander Şelalesi Tabiat Parkı’na Giriş | Nereye ve nasıl gidiyorsun?
- Kasımpaşa Sosyal Tesisleri (Nasıl Gidilir ve Kahvaltı Fiyatları) / İstanbul
- Muğla’da Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 50 Yer ve Plajları
- Nevşehir Gezilecek Yerler – Gezilecek Yerler
- İstanbul’a yakın havuzlu villalar
- Ankara Bungalov Doğa Masal Evleri Şömineli ahşap ev