8.12.2022 11:00:00
Her köşesinde yüzlerce yıllık tarihi eserler, görenleri büyüleyen doğal güzellikler; Akarsuları, gölleri, mağaraları ile ülkemizin en önemli turizm kaynaklarından biri olan ve zengin çeşitliliği ile ülkemize önemli hizmetler sunan Amasya’da mutlaka görülmesi gereken ünlü yerlere bir göz atalım. ünlü ıhlamur elmaları, kirazlar ve şeftaliler gibi meyveler.
Amasya Kalesi
Kentin en önemli simge yapılarından biri olan Amasya Kalesi, deniz seviyesinden 700 metre yükseklikteki Harsina Dağı’nda bulunduğu için Harsina Kalesi olarak anılmaktadır. Bugün aslına yakın restore edilen devasa yapı, Roma, Pers, Pontus, Bizans gibi birçok medeniyete hizmet etmiş önemli bir tarih hazinesidir. Kale, muhteşem surları, Osmanlı döneminden kalma camileri, kale içindeki su depoları ve su depoları ile ziyaretçilerini büyülüyor. Tarihi sarayları ile ön plana çıkan Yeşil Nehir manzaralı kaleyi görmeden Amasya’dan ayrılmayın.
Farhat ve Serene Aşıklar Müzesi
Amasya’nın en ünlü ve merak edilen müzelerinden biri. Amasya Belediyesi tarafından 2013 yılında yaptırılan müze, Ferhat’ın kilometrelerce uzunluktaki dağları aşıp Şirin’e su getirdiği efsanede geçen “Ferhat Su Kanalı” olarak bilinen bölgede bulunuyor. Farhat, Şirin, Leyla, Maknoun, Kerim, Asali, Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan’ın hikayeleri, Romeo ve Juliet gibi efsaneler, bu efsanelerin yaşadığı dönemlere ait maket, heykel ve süsleme gibi tasarımlar bölümler halinde , ses ve efektlerle ziyaretçilerine sunuyor.
Yedikuğular Kuş Cenneti
Turizm açısından bir diğer önemli nokta ise Yedikuğular Kuş Cenneti. Göç mevsimlerinde Yedikir Barajı çevresinde pek çok kuş türü görebilirsiniz. Bu yerin alanı yaklaşık 820 hektardır. Suluova ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan bölge 1989 yılında sit alanı kabul edilmiştir. Civarda bulunan piknik alanında sevdiklerinizle kaliteli vakit geçirebilir, günün stresinden uzaklaşabilirsiniz. Bu doğa harikasında yaşam, huzurun kaynağı.
Sirajana Camii
1372 yılında Amasya Emiri Sadjldi Paşa tarafından yaptırılan cami, Ziya Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır. Çevresindeki semerlerden dolayı adı tarihte iki semerli olarak kabul edilen cami, yapıldığı tarihten bu yana pek çok restorasyon çalışması geçirmiştir. Tasarımında kullanılan kalem işlemeler mutlaka görülecektir.
Amasya Kral Kaya Mezarları
Kireçtaşı kayalara oyularak yapılan Krallar Vadisi olarak da bilinen antik mezarlar, Harşina Dağı’nın güney kesiminde yer alıyor. Yeşilırmak Vadisi boyunca tüm şehrin görebileceği bir alana 23 adet kaya mezarı yapılmıştır. Bunların en büyüğü olan “Büyük Kral Mezarı”, Batı’da bulunan son mezardır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kaya mezarlarını görmeden şehirden ayrılmayın.
Burabay Gölü
Heyelan Gölü olarak da bilinen göl, Amasya’nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Borabay köyünün batısında yer alıyor. Tablodan fırlamışçasına güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Burabay Gölü’nün en derin noktası yemyeşil ağaçlara yansımış olup, denize 36 metre, denizden 1030 metre uzaklıktadır. Bu harika krater gölünün tatilinizin bir parçası olmasını istemez miydiniz?
ayna mağarası
Amasya ilginç hikayesi ile dikkat çeken en ilginç yerlerden biridir. Hikayeye göre kızının güzelliğini gören ve kızını bayılmadan ayakta durup onu dünyanın gözüyle izleyebilecek birine vereceğini ilan eden bir kral yaptırmış. Her taraftan şehzadeler, dünyanın zengin âlimleri, kısacası kendine güvenen pek çok genç bu davet üzerine hızla Amasya’ya gelir. Mistik hikayesi ve atmosferiyle merkezdeki mağarayı birçok kişi merak ediyor ve her yıl çok sayıda kişi ziyaret ediyor.
Amasya Saat Kulesi
865 yılında Amasya Hükümdarı Ziya Paşa tarafından yaptırılan Saat Kulesi, 1938 depreminde yıkılmış, ancak 2002 yılında yeniden yapılmıştır. yapısı ve önemi nedeniyle dikkat çekmektedir. Amasya’ya gittiğinizde mutlaka uğramalısınız.
Diğer gönderilerimize göz at
- Artvin’de gezilecek yerler
- Türkiye’deki kayak merkezleri | En güzel yerler (detaylı liste)
- Çanakkale Şehitliği Anıtı, Nerede, Nasıl Gidilir / Gelibolu Tarihi Milli Parkı
- kar parkı | Nerede, çalışma saatleri ve giriş ücretleri
- Kıyıköy Gezi Rehberi: Plaj, Kamp ve Orman | Kırklareli
- Şubat ayında Sapanca’da ne yapılır?
- Tarsus