https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri Rezervasyon Nasıl Kullanılır - Gezilecek Yerler
Anasayfa » Haber » Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri Rezervasyon Nasıl Kullanılır

Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri Rezervasyon Nasıl Kullanılır

19.10.2022 22:00:00

Burabay Gölü’ne gitmediyseniz kesinlikle tavsiye ederiz.Yöre halkı genellikle hafta sonları gezip piknik yapmak için buraya gelirler ancak hafta içi daha sakin olduğu için bozulmamış doğası ve muhteşem manzarasıyla kafanızı huzurla dinlendirebilirsiniz. Göl çevresinde mutlaka yürüyüş yapmalısınız.

Şehzadeler şehri Amasya’dan herkese selamlar. Yeşilırmak’ın eteğinde kurulan bu güzel şehre hak ettiği ilginin gösterilmediğine inanıyoruz. Sakin yapısı ve estetik Osmanlı evleri ile bezenmiş şehir merkezi ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu düşünüyoruz.

Amasya nedir?

Amasya, iki tepenin arasından akan Yeşilırmak’ın iki yakasına kurulmuş özel bir kent. Hatta bu iki sivri tümseğin arasındaki mesafe istenirse kapatılabilecek kadar yakındır. Kent, genel olarak tarihini Osmanlı döneminde bir sancak beyi olmasına borçludur. Bu şehirde birçok padişah yetişmiştir. Bunların yanı sıra önemli bir seyahat tarihçisi olan Strabon da Amasyalı’dır. Geçmişten günümüze birçok kültürel ve tarihi birikimin beşiği olan bu şehri tanımamız gerekiyor.

Amasya tarihi

Tarihin bilinen en eski dönemlerine kadar yaşam belirtilerinin görüldüğü kentte en önemli dönem Hititler ile başlar. Hititlerin 13 kentinden biri olarak tarihi dokusunda önemli bir yer tutan kent, o tarihten bu yana oldukça yoğun bir yerleşim alanı olmayı sürdürmüştür. Hitit dönemlerinden sonra Lidyalılar ve Persler de bölgede hegemonyalarını kurmuşlardır.

Kentte antik çağlardan izler taşıyan yapılardan bazıları da Helenistik dönemden kalma. Malazgirt Zaferi’nden sonra o günlerden itibaren Türkleşen Anadolu’da Türk hegemonyası devam etti. Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde sevilen şehirlerden biri olmuş ve birçok yönetici bu şehirde yetişmiştir. Mustafa Kemal’in halkına sahip çıktığı ve Cumhuriyet döneminin kurtuluş mücadelesinde Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin atıldığı yerdi.

Amasya’da gezilecek yerler

Amasya şehir merkezinde gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın. Birçok saray ve köprü ziyaret edilebilir. Şehir merkezinin girişindeki saat kulesinden Hazeranlar Sarayı’na, şehzade heykellerinden eski çarşıya kadar gezilecek çok yer var. Ayrıca en çok görülecek yerler şunlardır:

Amasya Müzesi

Amasya gezinize başlamak için en iyi nokta Amasya Müzesi’dir. Müzekart ile giriş yapılan müzeye giriş bileti 10 lira. Şehrin en ünlü yerlerini görmeden önce şehri daha kolay sindirmenize yardımcı olacak bilgileri Amasya Müzesi’nde bulabilirsiniz. Sıradan müzelerin aksine çok ilginç eserlerin sergilendiğini söylemeden geçemeyeceğiz. Ayrıca dönemin eserlerinin sergilendiği bir açık hava müzesi de bulunmaktadır. Bu müze Amasya Müzesi’nin yanında yer almaktadır.

M.Ö. 4500 yıllarına tarihlenen “Oluz Höyük” kazısında ortaya çıkarılan eserlerden güncel etnografik eserlere kadar geniş bir yelpazede sergilenen eserler müzede sergilenmektedir. Bölgeyi uzun süre yöneten Anadolu Selçuklu şehzadelerinin mumyalarının da müzede sergileniyor olması ilginç bir nokta. Ülkemizde mumyası açığa çıkan çok az Türk var. Türk mumyasının sergilendiği çok az müze var. Bu da müzeyi daha ilginç kılıyor.

İkinci padişah. Bayezid Külliyesi

İstanbul’un ikinci fatihi. Mehmed’in oğlu II. Bayezid tarafından Amasya Şehzadesi Ahmed için burada bir külliye yaptırılmıştır. Saniye. Bayezid’in şehzadeyken eğitim gördüğü kentte kurmak istediği külliyenin bahçesinde kendi adına yapılmış bir cami de bulunuyor. Yeşilırmak’ın eteğinde ve çevresinde yer alan bu görkemli cami, yapılışının anısına dikilmiş ve halen ayakta duran çınar ağaçlarının gölgesinde konuklarını karşılıyor.

Amasya Kalesi ve Kaya Mezarları

Amasya Kalesi, Anadolu’nun en eski kale yapılarından biridir. Ana kalenin kesin tarihi bilinmemekle birlikte iç kalenin Britanya Kolumbiyası’nda kurulduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. 300 yılda Pontus halkının imzasını taşıyor. Başkent olarak kullanılan şehri korumak için yapılan kale, Yeşilırmak’ın kuzey yamacında Harsina Dağı üzerine inşa edilmiştir. Kale, bölgeye hakim olan birçok eyalette kullanılmaya ve geliştirilmeye devam etmiştir.

Osmanlı döneminde de kullanılan kale, devletin son dönemlerinde önemini yitirmiştir. Kale içindeki kral mezarları tüm egemen devletlerde korunmuştur. Günümüze ulaşan kaya mezarları ilgi ile ziyaret edilmektedir. Mezarların bulunduğu alan ve kale turunun yapıldığı kısım bilet ile gezilebilir. Müzekart geçerli değildir.

Şeyh Hamdallah yazma tarihi ve Challenge Müzesi

Amasya’nın en önemli müzelerinden biri kuşkusuz burasıdır. Yazmak, tarihimizi anlamanın en önemli parçasıdır. Yazının hazineye dönüştüğü en önemli unsurlardan biri Şeyh Hamdallah’tır. Saniye. Bayezid döneminde hat sanatında mahir olan bu zat, “kitabın öpücüğü” ve “okçuların şeyhi” olarak anılırdı.

Hüsn-ü Hat Müzesi’nde yazı tarihinin gelişimini, ortak köklere sahip alfabelerin bağlantılarını görebilir, dile farklı açılardan bakabilirsiniz. Müze çok katlıdır ve her katta belirli bir konu ile bilgi verilmektedir. Her katta hat sanatının en güzel örneklerini bulabilirsiniz.

Farhat ile güzel

Ülkemizde en çok sevilen aşk hikayelerinden biri olan Ferhat ile Şirin Amasya’da geçmektedir. Hikayesi şöyle; Padişah, sarayda duvar ressamlığı yapan Ferhat’a aşık olur. Bir yandan da padişahın kardeşi Şirin Ferhat’a aşıktır. Evliliği ikisi için de zorlaştırmak için, Ferhat’a evliliğin şartı olarak dağı aşıp su getirmesini emreder. Farhat bu görevi kabul eder ve dağdaki kanyonları aşarak şehre doğru uzun bir su kemeri inşa eder. Bu nedenle rüyalarımızda olduğu gibi büyük bir dağdan geçmedi. Bu olay uzun bir süre devam eder ama azimle çalışan Ferhat pes etmez. Kanalın biteceğini anlayan Padişah, Şirin’in ölüm haberini Ferhat’a göndererek ortalığı karıştırır. Olayın şokuyla çuvalını havaya fırlatan Ferhat, başına balta düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Bunu duyan Shireen oraya gider ve kendini kayalardan atar.

Ferhat ve Şirin’in hikayesinin geçtiği nokta şehrin 5 kilometre dışında. Şehrin güney girişindeki nokta “Farhat ve Şirin Aşıklar Müzesi” olarak anılır ve giriş ücretlidir.

Amasya’ya nasıl gidilir?

Amasya karayolu ve hava yolu ile kolayca ulaşılabilecek bir noktadadır. Şehir, İstanbul – Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu arasındaki ana yol üzerinde yer almaktadır. Bu sebeple ulaşım açısından oldukça kolay bir noktada yer almaktadır. Havalimanı Merzifon semtinde, şehir merkezine 45 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın