Van ilinde yer alan Akdamar Adası inanç turizmi ve mimarisi ile oldukça ilgi çekicidir. Efsanevi hikayesi, adadaki Kutsal Haç Kilisesi ile Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Van gezinizde mutlaka uğramanız gereken Akdamar Adası’na dair tüm egzotik şeyleri sizler için bir araya topladık. Şimdi tüm detayları inceleyelim.
Kısa bilgi: VanTürkiye’de bir seyahat planınız varsa; Van’da gezilecek yerler Sizin için oluşturduğumuz listemize mutlaka göz atmalısınız.
İçerik Tablosu
Akdamar Adası Tarihi
Ada, özellikle 10. yüzyılda inşa edilen ve bugün hala ayakta olan Akdamar Kilisesi ile ünlüdür.
Akdamar Kilisesi 915-921 yılları arasında Urartu Kralı I. Gagik tarafından yaptırılmıştır. Kilise, Urartu mimarisi ile Ermeni sanatının karışımını yansıtır. Kilisenin iç duvarları, Hristiyanlık tarihinden sahnelerin tasvir edildiği fresklerle süslenmiştir. Freskler Ermeni sanatının en önemli örneklerindendir.

Kilise, 1915 Ermeni Soykırımı sırasında yıkıldı. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından restore edilerek müze haline getirildi. Akdamar Adası günümüzde turistlerin ilgisini çeken önemli bir turizm merkezidir.
Adanın Urartu Krallığı’na kadar uzanan bir tarihi vardır. Urartu Krallığı, M.Ö. 9. yüzyılda Anadolu’yu hakimiyetine almış bir krallıktır ve Van Gölü bölgesi onların en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Van Gölü’nün turkuaz rengi, adayı çevreleyen dağlar ve adanın doğal kaynakları ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Akdamar Adası’nın hikayeleri ve efsaneleri
Ada, tarih ve kültür açısından zengin olmasının yanı sıra birçok mit, hikaye ve efsaneye de konu olmuştur. İşte Akdamar Adası ile ilgili çok bilinen hikayelerden bazıları:

1. Bir Aşk Hikayesi: Akdamar adasındaki hikaye, Urartu kralı I. Gagik’in kızı Tamar’ın aşkı etrafında döner. Tamar bir köylüye aşık olur ama babası bu evliliğe karşıdır. Tamar, babasını etkilemek için sevdiği adamdan Akdamar Kilisesi’ne bir kule yapmasını ister. Kule inşa edilir ve Tamar ve sevdiği adam buradan kaçar. Ancak babası Tamar’ın kaçtığını öğrenince kızını kurtarmak için kuleyi yıkar ve çifti öldürür. Bu hikaye, Akdamar Kilisesi’nin halk arasında “Aşk Kilisesi” olarak tanınmasını sağlamıştır.
2. Üzücü bir hikaye: Bir başka efsaneye göre de Akdamar Adası’nın ortasında bir kayanın üzerinde oturan bir kadın belirir. Bu figür bir prensesin hayaleti olarak kabul edilir. Anne babası gölde bir tekne kazasında öldükten sonra prenses adada hayalet olarak kalmıştır. Hayalet prensesin çığlıkları genellikle göl kenarında yaşayan insanlar tarafından duyulur.
3. Efsanevi Hikaye: Adanın hikayeleri Urartu dönemine kadar uzanıyor. Efsanevi bir hikayeye göre Tanrı Haldi, kendisine ihanet eden karısı Arupani’yi Van Gölü’nün derinliklerine gönderir. Ancak Arubani, Van Gölü’nün yüzeyine yükselen Akdamar Adası’na dönüşür. Haldi, Arupani’nin intikamını almak için dağlarda yaşayan devleri Akdamar’a gönderdi. Devler, Akdamar adasını fethetmeye çalışırken, Tanrı Haldi devleri öldürür ve adayı Arupani’nin komutasına verir.
Akdamar Adası yapılacak aktiviteler
Sorp Haç Kilisesi olarak da bilinen Akdamar Kilisesi, bölgedeki en önemli tarihi yapıdır. İncil’den alıntılarla süslenmiş kilise çok güzel.
Badem ağaçları adanın her yerine dağılmış durumda. Bu noktada doğanın güzellikleri arasında kaybolup tadını çıkarabileceğiniz bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Ağaçların arasında harika bir manzaraya sahip olan adada kendinizi tarihi bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz.
Akdamar Adası’nda bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Ayrıca kendi piknik malzemelerinizi getirebilir ve adaya yürüyüş yapabilirsiniz.
Ancak adada mangal yapmak ve semaver kullanmak yasaktır. Doğanın sunduğu harika manzaraların fotoğraflarını çekmeyi de unutmamalısınız.
Ziyaret saatleri ve giriş ücretleri: 2023
ziyaret saatleri: 1 Nisan – 15 Ekim Açılış: 08.00, kapanış saati: 19.00, gişe kapanış saati: 18.30
16 Ekim – 31 Mart Açılış Tarihi: 08.00, kapanış saati: 17.00, gişe kapanış saati: 16.30
giriş ücreti: Adaya giriş için 80 TL ücret talep edilmektedir. Müzekart sahipleri adaya Müzekart ile giriş yapabilmektedir.
Ayrıca adaya gitmek için kullanılan vapurlar 70 TL. Biletler gidiş-dönüş olarak alınır. tamam Akdamar Adası’na ulaşım ve giriş için kişi başı 150 TL ücret alınmaktadır.
Akdamar Adası Nerede? iletmek
Neresi?: Ada, Van’ın Gevaş ilçesinde, merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Akdamar Adası’na gitmek için Van ve Jivash arasında sefer yapan dolmuş ve minibüslere binmelisiniz.
Bu doğrultuda Van şehir merkezinden Givaş’a gelebilirsiniz. Givash’tan Akdamar İskelesi’nden adaya feribot veya tekneye binebilirsiniz.
Adaya feribot ve tekne seferleri hakkında bilgi almak için iskele ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Givash’a kendi aracınızla gelebilir ve otoparka park edebilirsiniz. Buradan adaya tekne ile gidebilirsiniz.
Van’a Ulaşım: Van nerede? Oraya nasıl gideriz? Detaylı bilgi isterseniz sizi oraya götürelim.
Konum bilgisi
Diğer gönderilerimize göz at
- Ada Plajı nerede?, Giriş ücretleri ve plaj bilgileri / Heybeliada
- Burgaz gezilecek yerler, gezi, ulaşım ve plajlar
- Kastro Doğal Plaj – Kastro Gölü – Saray – Çamlıköy Tekirdağ – Nasıl Gidilir?
- Zigana Kayak Merkezi nerede, konaklama ve otel tesisleri
- Batık Gemi Müzesi nerede ve ziyaret saatleri – Girne / Kıbrıs
- Motivasyon Müzesi | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri
- İstanbul nerede, İstanbul’a nasıl gidilir?