03/8/2022 14:30:00
ahlat
Ahlat, Anadolu tarihinin en önemli noktalarından biridir. Selçuklu devletinin başkenti Ahlat’ta Hristiyanlar, Ermeniler ve Müslümanlar uzun yıllar bir arada barış içinde yaşadılar. Bu huzurlu ortam Osmanlı Devleti’nin son dönemine kadar sürdürülmüştür. Anadolu’nun kapılarının bize açıldığı yer olarak bildiğimiz Malazgirt de bu bölgede bulunuyor. Bugün o dönemlere ait pek çok eseri bir arada görebiliyoruz. Cami ve kiliselerin iç içe geçtiği bu antik kenti gelin birlikte daha yakından tanıyalım.
Ahlat’ın yeri nasıl?
Ahlat, Bitlis il merkezinin kuzeyinde, Van Gölü’nün batısında yer almaktadır. Şehrin neredeyse tamamının göle hakim olduğunu söyleyebiliriz. 42.000 kişilik bu antik kent, dışarıdan bakıldığında sıradan bir Anadolu kenti görünümündedir. İçeri girdikten sonra yapılan işleri görüp insanlarla tanıştığınızda binlerce yıllık geleneğin izlerini görüyorsunuz. Sosyal yaşam olarak kasaba kültürü ile metropol kültürünü bir arada görebilirsiniz.
Ahlat’ta gezilecek yerler
Selçuklu Metrikleri
Dünyanın en büyük İslam mezarlığı Ahlat’ta bulunuyor. Mezarlıkta 600 ila 800 yıl öncesine ait mezar taşlarını görebilirsiniz. Bu mezar taşlarının her biri birçok eserde karşımıza çıkan geleneksel Selçuklu mimari üslubunda işlenmiştir. Mezarlıkta yöre halkının ve önemli kişilerin mezarları bulunmaktadır. Mezarlığın etrafında dolaştığınızda, gömülen insan sayısına muhtemelen şaşıracaksınız.
rakip
Ahlat kubbeleriyle de ünlüdür. Şehirde 14 kubbe bulunmaktadır. Kümbet, eski Selçuklu türbelerine verilen addır. Ahlat dışında en çok örneğini görebileceğiniz şehir Konya’dır. Bu bölgede kubbeler tüm Ahlat’a yayılmıştır. Şehirdeki tüm mezarlıkları ziyaret etmek için bir arabanız olmalı. Yürüyemeyeceğiniz çok mesafe var. Prens Bender’in kubbesi mimari açıdan tüm kubbelerin en değerlisidir. Her biri yaklaşık olarak aynı mimariyi içeren tüm kubbeler, o bölgeden çıkarılan Ahlat Taşı olarak bilinen bir tür volkanik tüf olan andezit kullanılarak inşa edilmiştir. Bu taşların renkleri kırmızı ve kahve tonlarıdır.
yıkılmış şehir
Selçuklu Mezarları’ndan sonra ziyaret edebileceğiniz bir diğer nokta da buradan pek de uzak olmayan harabe şehir. Yıkık kent olarak anılmasının nedeni Neolitik döneme ait yapıların bulunmasıdır. Kentte daha sonra Hıristiyanlar tarafından kullanılan ibadethaneler bulunmaktadır. Bazı bölümlerin duvarlarında özel dini motifler bulabilirsiniz. Harabe şehrin girişinde bir de Bender Köprüsü adı verilen tarihi bir Selçuklu köprüsü bulunuyor.
Kaleiçi
Başkent olarak Ahlat’ın göl üzerine inşa edilmiş bir kalesi vardır. Ahlat Kalesi’nin büyük bir kısmı yıkılmış olsa da bölgeyi çevreleyen surlardan sağlam kalan yapılar hala ayakta. Duvarlardan girilen alanda natürmort devam ediyor. Kaleiçi’nde halen faal durumda olan iki tarihi cami bulunmaktadır. İskenderpaşa ve Kadı Mahmud Camileri, Kaleiçi’nin ziyaretçilerini bekleyen en önemli tarihi yerleridir.
Kadı Mahmud Camii’nin bölgede ayrı bir hikayesi var. Birinci Dünya Savaşı sırasında bölgeye gelen Ruslar caminin arka tarafını eczane olarak kullanmışlardır. Caminin bulunduğu noktaya geldiğinizde duvarda Rus eczanesinin yazılı olduğunu görebilirsiniz.
türk köyleri
Ahlat’ın bugünlerde en çok hatırladığı olay ise bölgede kurulan Türk boyları ve Cumhurbaşkanlığı’na ait saray. Türk boylarının bulunduğu yer aynı zamanda Malazgirt Uluslararası Avrasya Kültür ve Sanat Festivali’nin anma etkinliklerinin de yapıldığı yerdir. Ahlat şehir girişinin güneyinde yer alan Çarho Mesire Alanı Millet Bahçesi’nde her yıl bölgenin tarihini anmak ve kadim gelenekleri yaşatmak ve tanıtmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Nazik Gölü
Nazik Gölü, Ahlat’ın sayılı göllerinden biridir. Özellikle kışın Nazik Gölü’ne giderseniz gölü donmuş halde bulacaksınız. Son zamanların en popüler aktivitelerinden biri olan donmuş gölde balık tutma şansınız var.
Nemrut Gölü krateri
Nemrut Krater Gölü, Ahlat ile Tatvan arasındaki bölgede bulunuyor. Nemrut Krater Gölü’ne gitmek için birçok alternatif bulunsa da en çok kullanılan rota Tatvan Kavşağı’ndan olanıdır. Ülkemizin en ünlü krater göllerinden biri olan Nimrud’da her yıl birçok doğasever doğa yürüyüşleri ve kamp faaliyetlerine katılmaktadır. Bölgede yeterli zamanınız varsa, kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz. Kış aylarında bölgeye ulaşımın çok zor ve bazen imkansız olduğu hatırlatılmalıdır. Ahlat şehir merkezinden bölgeye yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz.
Ahlat’ta iş imkanları
Ahlat, konaklama açısından otel ve pansiyonlardan gelen misafirlerini ağırlayabilme özelliğine sahiptir. Konaklama birimlerinin çoğu şehir merkezinde ve göl kıyısında yer almaktadır.
Ahlat’ta yeme-içme konusunda pek çok alternatif bulunuyor. Yöresel yemekler zengin olmakla birlikte çoğu ev yapımıdır. Kavurmacı Bülent Usta’da kavurma, dışarıda yenebilecek en güzel şeylerden biridir. Ahlat kavurmanın oldukça iddialı bir bölgesidir. Yöresel yemeklerden tatmak isterseniz en doğru adres “Hünerli Eller” restoranı.
Ahlat denilince akla gelen bir diğer şey ise ‘sazlık’ sektörü. Ülkemizden dünya ülkelerine hediye olarak gönderilen tüm çubuklar Ahlatlı ustaların ellerinden çıkmaktadır. Özellikle “Selçuklu bastonu” asırlık bir aile geleneği olan baston üretimi. Gelenek, ailede sürekli olarak bir sonraki nesle aktarılır.
AHLAT’a nasıl gidilir?
Ahlat’a karayolu ile gitmek çok kolay. Van’a giden yol üzerinde kısa bir dolambaçlı yol ile herhangi bir zorlu yola girmeden alana ulaşılabilir bir kotta ulaşılabilir. Bölgeye alternatif bir ulaşım yöntemi trendir. Ahlat şehir merkezinin yarım saat güneyinde yer alan Tatvan bölgesine Van Gölü Ekspresi ile ulaşabilirsiniz. Ankara’dan kalkan bu tren yaklaşık 26 saatte buraya ulaşıyor.
Bölgeye hava yoluyla ulaşmanın tüm alternatifleri biraz uzak. Ahlat yakınlarındaki Van Ferit Melen Havaalanı 2,5 saat, Batman Havaalanı ise 3 saat uzaklıktadır.
Diğer gönderilerimize göz at
- İnceboğaz yakınındaki oteller ve konaklama .
- Vizesiz Gidebileceğiniz 14 Ülke
- Bademli Killik Koyu’nun Özellikleri (Nereye, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti) İzmir
- Burka Karagöl
- Ürgüp Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ve Giriş Ücreti / Nevşehir
- Mehli Şelalesi | Yer, ziyaret ve giriş ücretleri
- Göynük Kanyonu | Nerede, giriş ücreti ve detaylar